Terug

Volg Hart van Nederland

Voorzitter SEH-artsen pleit opnieuw voor vuurwerkverbod na onrustige jaarwisseling

Milieu en Gezondheid

1 jan 2023, 07:58

Het was een oud en nieuw als vanouds met veel slachtoffers door zowel vuurwerk als alcohol. Dat zegt David Baden, SEH-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp-Artsen zondag tegen Hart van Nederland. Hij pleit daarom voor een landelijk vuurwerkverbod. "Laten we voor een feestje gaan en niet voor een veldslag."

Het vuurwerk zorgde opnieuw voor veel mensen met oogletsel en problemen aan de handen door vuurwerk. In de Nieuwjaarsnacht werden ook veel mensen binnengebracht met een alcoholvergiftiging en artsen zagen ook patiënten die onder invloed van drank zijn gevallen en daarbij hoofdwonden hebben opgelopen of botten hebben gebroken.

'Teleurstellend'

"Dat hadden we wel een beetje zien aankomen nu er geen coronamaatregelen meer waren", zegt Baden. "Teleurstellend", noemt de SEH-arts het. "Ik hoop net als andere mensen dat oud en nieuw gewoon een leuk feestje is, maar elk jaar zien we toch weer dat het een moment is dat mensen heel veel gevaarlijk gedrag vertonen."

"Vuurwerk is het meest in het oog springende, waarbij ik ook echt wel hoop dat we een mentaliteitsverandering kunnen gaan maken met zijn allen waarbij we het gewoon weer tot een feest kunnen maken en waarbij een vuurwerkverbod misschien toch wel noodzakelijk is om mensen dat ook duidelijk te maken."

Andere maatregelen

Hij benadrukt wel dat een vuurwerkverbod op zich niet veel zal uithalen en pleit daarom ook voor andere maatregelen. "Als we niet gaan handhaven bijvoorbeeld, heeft het allemaal weinig zin en zien we waarschijnlijk alleen nog maar dezelfde slachtoffers maar dan door illegaal vuurwerk. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat we op een andere manier naar vuurwerk gaan kijken, naar alcohol en met zijn allen voor een feestje gaan en niet voor een soort veldslag."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.