Terug

Volg Hart van Nederland

Verdachte van moord op Gino (9) eerder veroordeeld voor poging tot doodslag

112

15 juni 2022, 14:44

Donny M. (22), de man die verdacht wordt van ontvoering van en moord op de 9-jarige Gino uit Maastricht, is zeven jaar geleden veroordeeld voor poging tot doodslag. Dat bevestigt de rechtbank woensdag na berichtgeving hierover door De Limburger.

Na de dood van Gino bekend dat Donny M. in door de rechtbank schuldig is bevonden aan het mishandelen van twee jongens van 7 en 10 jaar, en het seksueel misbruiken van een van hen, op 28 juni 2017. Nu blijkt dat hij op 16 april 2015 vanaf een viaduct in Sittard een zware stoeptegel heeft gegooid richting een voorbijrijdende auto.

Volgens de bestuurster viel de tegel vlak voor haar auto en kwam ze met de schrik vrij. Donny M. verklaarde dat hij de tegel achter de auto had gegooid en dat er geen opzet in het spel was. De rechters vonden de verklaring van het slachtoffer geloofwaardiger en legden hem honderd uur taakstraf op, waarvan vijftig uur voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag.

'Donny M. kan impulsief handelen'

Een psycholoog achtte de toen 15-jarige Donny M. zwakbegaafd. Hij stelde een autismespectrum- en een aandachtstekortstoornis bij de tiener vast. De jongen zou volgens de deskundige zeer kwetsbaar zijn en weinig leerbaar. Het gooien met de steen zou hem slechts verminderd kunnen worden toegerekend.

De rechtbank nam dat advies uiteindelijk over. "Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen. Het is zeer waarschijnlijk dat de stoornis van de verdachte zijn keuzes bepaalde ten tijde van de gepleegde delicten", concludeerde de rechtbank destijds.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.