Terug

Volg Hart van Nederland

Jongen (11) raakt hand en oog kwijt door vuurwerk, andere jongen (13) verliest vingers

112

1 jan 2023, 18:46

Een 11-jarige jongen is tijdens de jaarwisseling zijn hand en oog kwijtgeraakt door vuurwerk. Dat schrijft Emma Paes, pediatrisch plastisch chirurg in het UMC Utrecht, op LinkedIn. "Kan iemand me uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?"

"Het is 23.00 uur op 31 december 2022, als mijn collega en ik boven de volledig ontplofte hand van een 11 jarig jongetje zitten. We hebben alle mogelijke opties bekeken om iets te kunnen herstellen, maar er blijkt niets anders mogelijk dan de hand met al zijn vingers te amputeren", schrijft ze.

Het jongetje houdt een stomp tot zijn pols over en zijn rechteroog moest door een oogarts verwijderd worden.

'Lijkt wel oorlog'

"Het is klokslag 00.00 uur. Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie. Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?"

De chirurg begrijpt niet dat dit soort dingen nog kunnen gebeuren. Als Paes naar de parkeergarage loopt, hoort ze harde knallen. "Het lijkt wel oorlog...", schrijft ze.

13-jarige raakt vingers kwijt

Een 13-jarige jongen uit Rotterdam is verder twee vingers kwijtgeraakt nadat hij vuurwerk dat niet was afgegaan opnieuw afstak. Het ging volgens de politie om een Cobra 6.

De jongen vond het vuurwerk op de Loderstraat in Rotterdam.

Druk in Oogziekenhuis

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn zondag ruim twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Het jongste slachtoffer is 7 jaar. Zeven mensen moesten vanwege ernstig letsel worden geopereerd. Oogarts Tjeerd de Faber maakte zondag aan het einde van middag melding van het 24e slachtoffer.

David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp-Artsen, noemde de jaarwisseling "een oud en nieuw als vanouds met veel slachtoffers door zowel vuurwerk als alcohol." Hij pleit daarom voor een landelijk vuurwerkverbod.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.