Terug

Volg Hart van Nederland

Klimaatklever is het Woord van het Jaar 2022 geworden

Klimaatklever is het Woord van het Jaar 2022 geworden

nieuws

20 dec 2022, 07:13

Klimaatklever is verkozen tot het Woord van het Jaar 2022. Hoofdredacteuren Ton den Boon en Ruud Hendrickx van de Dikke Van Dale hebben dat dinsdag bekendgemaakt. Een klimaatklever is volgens Van Dale een "activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek".

Zevenvinker eindigde op plek twee en energietoerisme op plek drie. Er werden bijna 15.000 stemmen uitgebracht.

Het woord klimaatklever heeft te maken met het feit dat klimaatactivisten zich de afgelopen tijd hebben vastgeplakt aan bepaalde objecten. Meerdere keren gebeurde dat aan kunst, gebouwen en vliegtuigen. In Nederland gebeurde het zelfs aan een talkshowtafel.

Genomineerden

Van Dale had tien ingezonden woorden genomineerd om kans te maken op de titel Woord van het Jaar 2022. Naast de top 3 ging het om spijtgezin, emojibaby, bofbelasting, boektokken, needlespiking, prijzenpijn en stopbonus. Tot en met maandagmiddag konden mensen daarop hun stem uitbrengen.

Van Dale Uitgevers reikt de titel jaarlijks uit. De verkiezing wordt sinds 2007 gehouden. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. De voorgaande twee jaren was het woord van het jaar coronagerelateerd. Vorig jaar was prikspijt de winnaar. Het jaar daarvoor kreeg anderhalvemetersamenleving de meeste stemmen.

Bovenstaande video is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.