Terug

Volg Hart van Nederland

Marinierskazerne definitief niet naar Vlissingen, Zeeuwen willen compensatie

Politiek

14 feb 2020, 10:33

De marinierskazerne verhuist niet naar Vlissingen. Het kabinet heeft definitief besloten de kazerne naar Nieuw-Milligen bij Apeldoorn te verkassen. Ingewijden in Den Haag bevestigen berichtgeving hierover door De Telegraaf. De regering vreest bij een verhuizing naar Zeeland een leegloop bij het Korps Mariniers. Ook de angst voor financiële en andere tegenvallers spelen een rol. Het ministerie van Defensie krabbelde onlangs al terug van het besluit uit 2012 om de kazerne in Vlissingen te bouwen. Dat leidde tot grote woede in Zeeland. Lees ook: Staatssecretaris Visser vindt het jammer dat het zo gelopen is Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie liet Zeeuwse bestuurders deze week nog weten "grote aarzelingen" te hebben over de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. Ze had eerder aangekondigd voor 1 april de knoop door te hakken over de definitieve nieuwe plek voor de ongeveer 1800 mariniers die nu nog in Doorn zijn gelegerd. Jean Debie van de militaire vakbond is zeer opgelucht dat de kogel definitief door de kerk is. ''We hebben openlijk gepleit om niet naar Vlissingen te gaan. De nationale veiligheid staat voorop, en dat is makkelijker vanuit het centrum van het land te organiseren. Ook bevinden de militaire oefenterreinen zich op meer dan 200 kilometer van Vlissingen. Dat is gewoon niet te doen.''

Compensatie voor mislopen marinierskazerne

De vraag is nu welke compensatie Zeeland krijgt, áls ze het al krijgen. De Zeeuwse afdeling van regeringspartij D66 eiste 2 miljard euro. Maar vicepremier Hugo de Jonge, zelf van Zeeuwse komaf, noemde dat onrealistisch. Lees ook: Mariniers tegen verhuizing van kazerne naar Vlissingen Volgens de Zeeuwse bestuurders was de marinierskazerne al bedoeld als compensatie voor het vertrek van rijksdiensten uit de regio of de afslanking daarvan. Daarnaast benadrukken ze dat de imagoschade door het handelen van zowel legertop als staatssecretaris "onbetaalbaar" is en dat er contracten gesloten zijn met het Rijk en al tientallen miljoenen zijn geïnvesteerd.

'Dreun voor Zeeland'

Ook in de Tweede Kamer wordt er kritisch gereageerd op het nieuws. Zo noemt SGP-Kamerlid Chris Stoffel het "een dreun voor Zeeland". Hij vervolgt: "Helemaal klaar met deze gang van zaken. Direct opheldering nodig!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.