Politiek

Staatssecretaris heeft 'pittig gesprek' over verhuizing marinierskazerne in Zeeland

Zeeuwse bestuurders hebben maandagochtend een pittig gesprek gehad met staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Zij was naar het provinciehuis in Middelburg gekomen omdat de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen op losse schroeven staat.

De staatssecretaris heeft vooral geluisterd en gezegd dat ze het jammer vindt dat het zo is gelopen, laat haar woordvoerder weten. Het nieuws dat de verhuizing waarschijnlijk niet doorgaat, is de Zeeuwse bestuurders rauw op het dak gevallen.

Zeeland wil duidelijkheid

Ze baalden ervan dat ze uit de media moesten vernemen dat het ministerie een nieuwe locatie bij Apeldoorn op het oog heeft. Vorige week vroegen de provincie en de gemeente Vlissingen de staatssecretaris daarom om duidelijkheid.

Maar Visser heeft de beslissing opnieuw voor zich uit geschoven. Ze wil pas eind maart de knoop doorhakken.

Lees ook: Zeeland moet nog langer wachten op besluit over verhuizing marinierskazerne

Al in 2012 besloot het kabinet om een nieuw onderkomen voor de 1800 mariniers te bouwen in Vlissingen. Maar veel mariniers zien dat niet zitten. Het Korps Mariniers kampt daardoor met een leegloop en dat baart Defensie grote zorgen.  Tegelijk is er een afspraak met Zeeland gemaakt.

De Zeeuwse bestuurders gaan de zaak nu eerst bespreken in de gemeenteraad van Vlissingen en de Provinciale Staten. Daarna wordt eventueel een afspraak voor een tweede gesprek gemaakt. Over compensatie voor Zeeland is nog niet gesproken, aldus de woordvoerder van Visser.