Terug

Volg Hart van Nederland

Hof in zaak Nicky Verstappen: Jos B. blijft in voorarrest

Hof in zaak Nicky Verstappen: Jos B. blijft in voorarrest

112

22 dec 2020, 14:42

Jos B. blijft in afwachting van zijn hoger beroep voorlopig in de cel. Dat heeft de raadkamer van het hof in Den Bosch dinsdag beslist in een besloten zitting. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt. De 58-jarige B. is vorige maand door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor onder meer het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. De jongen overleed daarbij, de rechtbank houdt de Limburger daarvoor verantwoordelijk. B. heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met de dood van Nicky. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Zowel B. als het OM ging in hoger beroep. Lees ook: Jos B. krijgt 12 jaar cel voor seksueel misbruik met dood tot gevolg Nicky Verstappen

Planning proces onduidelijk

Nadat het hoger beroep was ingesteld diende advocaat Gerald Roethof een verzoek in om B. gedurende het hoger beroep vrij te laten. Omdat er in hoger beroep nog geen zitting is gepland wordt zo’n verzoek achter dichte deuren behandeld door de raadkamer. De volgende stap van het gerechtshof is het plannen van een voorbereidende openbare zitting. De datum daarvan is nog niet bekend. De planning van het proces in hoger beroep is nog niet duidelijk. Dat hangt ook af van het feit of er aanvullend onderzoek wordt gevraagd en gedaan.

Lees ook: Familie Verstappen: blij dat er eindelijk een dader is

'Nicky was al dood'

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt gevonden. Pas ruim twee jaar geleden werd verdachte Jos B. aangehouden, na een DNA-match. Op zijn ontkenning na, heeft B. altijd zijn kaken op elkaar gehouden, tot de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank. Toen kwam hij met een verklaring. Hij erkende het lichaam van de jongen te hebben gevonden, maar Nicky was toen al dood volgens hem. B. heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Lees ook: Jos B. in hoger beroep in zaak-Verstappen

100 procents-DNA-match

Het DNA van B. is gevonden op onder meer Nicky's onderbroek en pyjamabroek. B. had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Jos B. werd na een klopjacht in Spanje aangehouden. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.