Terug

Volg Hart van Nederland

VVD wil met wetsvoorstel ongevaccineerde kinderen weren uit opvang

Milieu en Gezondheid

19 mrt 2024, 09:08

De VVD komt met een wetsvoorstel om ongevaccineerde kinderen uit de kinderopvang te weren als de vaccinatiegraad te laag is. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Aanleiding zijn de recente gevallen van kinkhoest en mazelen, en de dalende vaccinatiegraad in het algemeen.

Wanneer de VVD het wetsvoorstel indient, is nog niet bekend. Ook de precieze vaccinatiegraad waarop de plicht zou moeten gelden, staat nog niet vast. Het gaat om een voorstel uit 2020 dat toen niet is ingediend en alleen nog hoeft te worden "afgestoft".

Het is niet duidelijk of de wet in beide Kamers van genoeg steun is verzekerd.

In 2018 kwam D66-Kamerlid Rens Raemakers al met een soortgelijk voorstel, dat kinderopvangcentra de mogelijkheid gaf ongevaccineerde kinderen te weren. Die wet sneuvelde bijna vier jaar later in de Eerste Kamer na controverses over coronavaccinaties. Het VVD-voorstel is verregaander, zegt de woordvoerder, omdat het kinderopvangcentra niet de mogelijkheid, maar de plicht geeft kinderen zonder prik buiten de deur te houden.

Kinderdagopvang neemt zelf geen maatregelen

Vorige week liet Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) weten zelf geen maatregelen te nemen tegen kinkhoest. Ondanks dat er dit jaar al vier baby's zijn overleden aan de besmettelijke kinderziekte. "Dit is een maatschappelijk probleem, dat niet op kinderopvangcentra af te wentelen is, zeker niet bij een gebrek aan een helder juridisch kader. We kunnen in deze kwestie geen beleid opleggen aan alle centra, dat is aan de wetgever", liet directeur Emmeline Bijlsma toen weten.

Het is niet eenvoudig maatregelen te nemen om kinkhoest uit kinderdagverblijven te weren, want het probleem speelt overal, zegt Bijlsma. "Dit is een maatschappelijk probleem, veroorzaakt door de te lage vaccinatiegraad in Nederland", zegt de directeur.

De brancheorganisatie begrijpt de angst en zorgen van ouders en "voelt de zorgplicht". De organisatie verwijst ouders door naar de jeugdgezondheidszorg en experts op dit gebied. "Ouders vinden dit spannend. En er is niet voor niets een rapport over vaccineren gemaakt", zegt Bijlsma. Daarom is er al geruime tijd overleg met het ministerie van Sociale Zaken over een voorlichtingsbrochure over vaccineren. Wanneer deze komt, is nog niet duidelijk.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.