Terug

Volg Hart van Nederland

Last van verkleurde vingers door de kou? Dit kun je doen!

Last van verkleurde vingers door de kou? Dit kun je doen!

Milieu en Gezondheid

8 jan 2024, 20:59

Door de koude temperaturen buiten kun je last hebben van koude, droge handen. Bij sommige mensen zorgt dit weer zelf voor verkleurde vingers en tenen. Waar komt dat door en misschien nog wel belangrijker: wat kun je doen om het tegen te gaan?

Heb jij bij winters weer last van blauwpaarse vingers of tenen? Dan kan het zijn dat je lijdt aan het fenomeen van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de vingers en/of tenen stopt en wat voor gevoelloze, verkleurde vingers of tenen zorgt.

IJskoude gevoelstemperatuur en een laagje sneeuw: winterse week is begonnen
1:58
IJskoude gevoelstemperatuur en een laagje sneeuw: winterse week is begonnen

Pijnlijk gevoel

Dit gebeurt bij kou en vocht of bij heftige emoties, omdat je slagaders dan te snel samentrekken. Eerst worden je vingers of tenen wit, later worden ze blauw. Wanneer je handen en voeten weer warm worden, kan dat pijnlijk, gloeiend en tintelend aanvoelen. Alles bij elkaar kan dit tussen de vijf en dertig minuten duren.

Tips

Heb je veel last van verkleurde vingers of tenen? Dan kun je een paar dingen doen om klachten te verminderen: blijf zoveel mogelijk binnen in goed verwarmde ruimtes, kleed je warm aan en beweeg veel. Probeer daarnaast om niet (of nauwelijks) te roken en vermijd stress zoveel mogelijk. Verdwijnen de klachten niet, worden ze erger of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.