Terug

Volg Hart van Nederland

Hobbykiphouders hekelen waarschuwing om eieren niet te eten: 'Maak me geen zorgen'

Milieu en Gezondheid

13 mrt 2024, 18:09

Hobbykiphouders zijn niet blij met de waarschuwing om geen eieren van eigen kippen meer te eten. Het Voedingscentrum adviseerde woensdag om ze voortaan in de supermarkt te kopen. De eieren van hobbykippen kunnen volgens het centrum zoveel PFAS bevatten, dat het gezondheidsschade kan opleveren als mensen ze langere tijd vaak eten. Maar de hobbykiphouders zijn sceptisch: "Ik bak vanmiddag gewoon nog een omeletje."

De waarschuwing is een reactie op een onderzoek van de NVWA. De instantie houdt normaal geen toezicht op eieren van hobbykippen, maar ging zich erin verdiepen na onderzoeken van NRC en NOS. Daaruit bleek dat er te veel chemicaliën in eieren van particulieren zaten.

"Ik vind zo'n waarschuwing vreselijk overtroffen", reageert hobbykiphouder Reinder de Jong. "Het is goed dat er gecontroleerd wordt, maar ik maak me echt geen zorgen." Hij heeft drie kippen rondlopen en verkoopt de eieren op zijn erf.

Wat is PFAS?

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Onder die noemer vallen duizenden chemische stoffen. Van een deel van die stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Ook kunnen ze schade veroorzaken aan het immuunsysteem, de voortplanting belemmeren en de ontwikkeling van ongeboren kinderen schaden.

'Goed voor de weerstand'

Net als veel andere hobbykiphouders eet hij ook zelf de eieren. "Ik zie wat de kippen eten: heerlijk gras, kool of soms een overgebleven wortel. De dooiers van de eieren zijn prachtig en we zijn nooit ziek", aldus Reinder.

Ook hobbykiphouder Janny den Hartog trekt zich weinig aan van de waarschuwing. "Dikke onzin, het is goed voor de weerstand", grapt ze. "Overal zit tegenwoordig gif in. Waar eindigt het? Iedereen moet zelf weten of ze deze eieren wel of niet eten."

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk hoe de chemische stoffen precies in de eieren terechtkomen. "Je kunt helaas niet zien of een ei een te hoog gehalte aan PFAS bevat", legt het Voedingscentrum uit. "Ook weten we niet wat de bron van de aangetroffen PFAS is. Onder andere daarom is het moeilijk om een algemeen advies te geven."

Wie er toch voor kiest om eieren van eigen kippen te eten, doet er volgens het Voedingscentrum verstandig aan die af te wisselen met gekochte eieren.

'Kunnen het niet verbieden'

"We kunnen het niet verbieden, doen we ook niet, mensen moeten zelf inschatten wat kan", laat Pia Dijkstra weten in een schriftelijke reactie. Het Ministerie van Volksgezondheid geeft het RIVM opdracht om vervolgonderzoek te doen. "Wat namelijk niet duidelijk is, is waar die hogere concentratie PFAS vandaan komt."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.