Terug

Volg Hart van Nederland

Albert Heijn introduceert goedkopere en gezondere vleesvorm

Milieu en Gezondheid

16 apr 2024, 08:02

Albert Heijn gaat meerdere duurzame producten in de schappen leggen. De supermarktketen komt met runderkipgehakt, dat onder andere in hamburgers en chipolata-worstjes wordt aangeboden. De combinatie van kip en rundvlees zou beter zijn voor het milieu dan reguliere rundvleesproducten.

Volgens het AD is de nieuwe vleesvorm zo'n 10 tot 20 cent per kilo goedkoper, heeft het minder calorieën en is het duurzamer dan de huidige half-om-halfvariant die bestaat uit rund- en varkensvlees.

Naast de nieuwe vleesvorm, krijgen producten een duurzaamheidsscore die de CO2-uitstoot aangeeft. In eerste instantie krijgen 130 producten in de winkels deze vermelding, waaronder eieren. Dat wordt stapsgewijs aangevuld met meer producten zoals groente en fruit.

Beeld: Albert Heijn

Beeld: Albert Heijn

Duurzamere keuze

"Als je straks voor het vleesschap staat, kan je kip, varken en rund vergelijken", zegt Anita Scholte op Reimer, hoofd duurzaamheid bij Albert Heijn, daarover. Klanten kunnen op die manier zien welk vlees de hoogste uitstoot heeft en een duurzamere keuze maken, is het idee.

Half-om-half

De half-om-halfproducten met kip hebben een lagere uitstoot dan reguliere rundvleesproducten, per kilogram product scheelt het volgens Albert Heijn 37 procent. Qua smaak proef je geen verschil, stelt Scholte op Reimer. De opties met rund en kip zijn een extra keuze, licht ze toe. "We gaan niks vervangen."

Albert Heijn kwam vorige week nog in het nieuws, omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de supermarktketen had berispt om vage duurzaamheidsclaims. Albert Heijn noemde zichzelf in meerdere winkels de "meest duurzame supermarkt", maar baseerde dat volgens de ACM niet op concrete bewijzen. Nadat de toezichthouder Albert Heijn had aangesproken, is de claim verwijderd. Die uiting wilde de keten twee jaar geleden al uit alle winkels halen, zegt Scholte op Reimer daarover. "Er ging een bericht naar alle winkels, maar in een aantal winkels hing die nog."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.