Terug

Volg Hart van Nederland

Ernst Kuipers: 'Versoepelingen zitten er op deze manier niet in'

Ernst Kuipers: 'Versoepelingen zitten er op deze manier niet in'

Milieu en Gezondheid

7 dec 2020, 17:38

Ernst Kuipers verwacht dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen binnenkort weer zal toenemen. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) reageerde maandag op de laatste besmettingscijfers. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het "ergens in de komende twee weken" ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zei Kuipers op zijn wekelijkse persconferentie. "De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen. Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg." De ziekenhuizen kunnen de zorg op het huidige niveau wel "goed accommoderen", aldus de voorzitter. Spoedingrepen gaan door en de ziekenhuizen kunnen de zorg voor coronapatiënten aan. Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen.

Ziekenhuisopnames dalen minder snel

Vooralsnog voorziet Kuipers een "beperkte stijging". Hij adviseert het kabinet om "rustig vast te houden" aan de geldende maatregelen. Nadat het kabinet de coronamaatregelen half oktober had aangescherpt, daalde het aantal opgenomen patiënten enkele weken achter elkaar flink. In november ging drie weken achter elkaar om een afname van meer dan 10 procent. Lees ook: Waarom stijgt het aantal nieuwe besmettingen weer? Het RIVM weet het niet Afgelopen week was de daling nog maar 3,5 procent. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt intussen alweer zes dagen op rij. Gezondheidsdienst RIVM meldde maandag 7.134 positieve tests, het hoogste aantal sinds 6 november. Het aantal ziekenhuisopnames volgen de besmettingscijfers doorgaans met enige vertraging.

'Versoepelingen zitten er zo niet in'

"Versoepelingen zitten er op deze manier niet in, hoezeer iedereen daar ook naar snakt", zei Kuipers. De zorg voor coronapatiënten blijft een "stevige belasting" voor het ziekenhuispersoneel, ook tijdens de feestdagen, voegde hij eraan toe. Lees ook: Red Team: kerstvakantie moet twee weken langer, anders gaat het fout Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geven dinsdagavond weer een nieuwe coronapersconferentie. De grote vraag die Nederland bezighoudt: met hoeveel mensen mogen we de feestdagen samen doorbrengen? Rutte temperde vrijdag al de verwachtingen over mogelijke versoepelingen. "Het ziet er op dit moment gewoon niet goed uit", zei de premier toen. Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.