Terug

Volg Hart van Nederland

Ongehoord Nederland krijgt mogelijk derde NPO-boete

Ongehoord Nederland krijgt mogelijk derde NPO-boete

Entertainment

31 jan 2023, 17:49

De NPO is voornemens om Ongehoord Nederland (ON!) een derde boete op te leggen. Aanleiding daarvoor is het eind november verschenen tweede rapport van de Ombudsman van de NPO. Daarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws "stelselmatig heeft overtreden", aldus de NPO dinsdag.

De Ombudsman oordeelde dat de code, waar alle omroepen zich aan moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws is geschonden. Zo was er in veel uitzendingen sprake van "een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten".

Eerdere boetes

ON! kreeg in juli en december ook al twee sancties opgelegd van respectievelijk 84.000 en 56.000 euro. De eerste boete was net als nu na een rapport van de Ombudsman. Die instantie had klagers in het gelijkgesteld dat ON! in zijn programma's aantoonbaar onjuiste informatie had verspreid.

De tweede boete volgde omdat de omroep volgens de NPO niet voldoende samen zou willen werken binnen het omroepbestel. De tweede sanctie is overigens nog niet officieel. ON! is daar tegen in beroep gegaan.

'Onrechtvaardig'

De derde voorgenomen boete noemt ON! "onrechtvaardig" en "ondemocratisch". Ze stellen dat het NPO-bestuur zich "vooral door emoties laat leiden" omdat de tweede en de voorgenomen derde sanctie elkaar inhoudelijk overlappen. "Ongehoord Nederland voldoet anders dan andere organen binnen het publieke bestel aan de gewenste journalistieke eisen, is een loyale partner van collega-omroepen en heeft de deur altijd openstaan voor samenwerking", aldus het bestuur.

D66, CDA en PvdA willen dat de NPO consequenties verbindt aan de derde sanctie die de publieke omroep in korte tijd wil uitdelen aan Ongehoord Nederland. D66 en PvdA willen dat de NPO een verzoek indient bij staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om de vergunning van ON! in te trekken. Het CDA gaat nog niet zover en wil dat de NPO duidelijk maakt wat deze van plan is met ON!.

Opvallende fragmenten uit de media worden iedere dag besproken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.