Terug

Volg Hart van Nederland

Tweede NPO-boete in jaar tijd voor Ongehoord Nederland

Tweede NPO-boete in jaar tijd voor Ongehoord Nederland

Entertainment

29 dec 2022, 14:54

Opnieuw krijgt de al vaker in opspraak geraakte publieke omroep Ongehoord Nederland (ON!) een boete van de NPO. Die is namelijk van mening dat de aspirant-omroep sinds de toetreding tot het publieke bestel "de wettelijke verplichting tot samenwerking bij de uitvoering van de publieke mediaopdracht niet nakomt". Het boetebedrag is 56.065,45 euro.

ON! zou niet handelen in overeenstemming met de publieke waarden en voldoet niet aan "hoge journalistieke kwaliteitseisen", aldus de Nederlandse publieke omroep. Het overkoepelende orgaan heeft - wanneer een omroep vaker de fout in gaat - de mogelijkheid om aan de staatssecretaris te vragen om de voorlopige erkenning van zo'n omroep in te trekken.

Vooralsnog is hier nog geen sprake van. "Op dit moment ligt de focus erop dat ON! zich aan de regels houdt", vult een woordvoerder aan.

Weer raak

De tweede sanctie is 1,5 procent van het voor ON! vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022. Bij het vaststellen van de sanctie wordt rekening gehouden met het feit dat ON! een aspirant-omroep is, er eerder al een sanctie is opgelegd en dat ON! - ondanks de budgettaire inhouding - redelijkerwijze in staat moet blijven om uitvoering te geven aan haar missie.

Het handelen van Ongehoord Nederland heeft volgens de NPO een "enorme negatieve impact op de integriteit en reputatie van de publieke omroep". De NPO zegt de omroep meerdere malen te hebben aangesproken op het zich houden aan de regels, maar ON! geeft daar volgens de NPO geen gehoor aan "en interpreteert de binnen het bestel geldende regels ten onrechte naar eigen inzicht".

Ongehoord Nederland noemt de sanctie "onterecht en ongepast". De omroep zegt zich "keurig aan de samenwerking binnen het publieke bestel" te houden en gaat in beroep.

In bestel?

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media wil niet inhoudelijk op de gegeven boete ingaan. Haar woordvoerder wilde wel kwijt dat als er een verzoek komt om de voorlopige erkenning in te trekken, dan "gaan we, indien nodig en relevant, in gesprek met betrokken partijen en experts". Daarna volgt het besluit of ON! al dan niet in het bestel mag blijven. Het zou voor het eerst zijn dat de vergunning van een omroep wordt ingetrokken.

Het laatste nieuws wordt dagelijks besproken aan de talkshowtafels. In de Hart van Nederland-podcast TV-TALK bespreken we de opvallendste fragmenten:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.