Terug

Volg Hart van Nederland

Zo komen de jonge ondernemers in de Quote aan hun vermogen

nieuws

7 mei 2024, 16:23

Woensdag wordt de nieuwe Quote 500 gepubliceerd, de lijst met de 500 rijkste mensen van ons land, opgesteld door het zakenblad Quote. Naast deze top 500 brengt het blad ieder jaar ook een top 100 uit met de rijkste miljonairs onder de 40 jaar oud. Maar hoe komen die jonge mensen eigenlijk aan hun geld? Hart van Nederland zet het op een rij.

Opvallend aan de lijst is het aantal ondernemers dat groot en rijk is geworden door Artificial Intelligence, kortgezegd AI. Van alle nieuwkomers op de lijst hebben er zeven hun vermogen vergaard met het gebruiken van deze technologie.

  • Maarten Alblas (31) - Mede-oprichter DataSnipper

  • Jonas Ruyter (32) - Mede-oprichter DataSnipper

  • Kai Bakker (32) - Mede-oprichter DataSnipper

  • Derk Arts (37) - Oprichter Castor

  • Indra den Bakker (34) - Oprichter Overstory

  • Ernst van Bruggen (35) - Mede-oprichter Source

  • Rien Kamman (38) - Mede-oprichter Source

'Vergelijk het met de industriële revolutie'

Maarten Sukel, auteur van het boek "De AI Revolutie" en promovendus bij de UvA, geeft duiding over de toename van het gebruik van AI in het bedrijfsleven. "Ik vergelijk de opkomst van AI in het bedrijfsleven altijd met de industriële revolutie", vertelt hij aan Hart van Nederland. "In die tijd was het gebruik van machines ook baanbrekend, net als AI dat nu ook is."

Sukel legt uit dat AI eigenlijk de banen overneemt van mensen. Daar zit volgens hem ook meteen de keerzijde. "AI kost werkgelegenheid, omdat het bijvoorbeeld mogelijk wordt met 100 accountants het werk van 200 accountants kan te doen. Het maakt simpelweg productiever. Maar waar het werkgelegenheid kost, levert het ook weer werkgelegenheid op door alle nieuwe beroepen en welvaart die ontstaan."

In het geval van het bedrijf DataSnipper, van drie van de nieuwkomers uit de lijst die dat bedrijf samen oprichtte, hebben ze het heel slim aangepakt, vertelt de auteur. "Zij zitten heel erg in de Excel-sheets, zij maken tools voor bedrijven die het werken met Excel vereenvoudigen en het dus ook meer oplevert", vertelt Sukel. "Uiteindelijk kost AI geld, maar levert het als je het goed doet, meer op", besluit hij.

Wereldberoemde DJ's

Een andere veelvoorkomende beroepsgroep in de lijst is DJ, meldt NU.nl. Daar zijn bekende namen als Martijn Garritsen (Martin Garrix, 50 miljoen euro), Nick van de Wall (Afrojack, 28 miljoen euro) en Robbert van de Corput (Hardwell, 19 miljoen euro) te vinden. Garritsen wordt als rijkste Nederlandse DJ (onder de 40) geschat.

Garritsen, die volgende week 28 jaar oud wordt, begon in 2012 met een platencontract bij Spinnin' Records. Hij brak door met zijn eigen nummer Animals, dat in 2013 uitkwam.

In de lijst zijn maar zes vrouwen te vinden, de lijst wordt voornamelijk gevormd door dertigers, er staan slechts zeven twintigers in. Alleen als je zelf je geld hebt verdiend, kom je op de lijst. Heb je bijvoorbeeld een erfenis ontvangen, dan kom je niet in aanmerking.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.