Terug

Volg Hart van Nederland

Vakantieparken zien meeste boekingen ooit, 'Nederland is herontdekt als vakantieland'

nieuws

11 jan 2023, 17:30

Op vakantie in eigen land? Het is populairder dan ooit. Vakantieparken als EuroParcs en Landal hebben op het moment meer 'vroegboekingen' dan ooit en ook bij andere vakantieparken is het ontzettend druk. Het aantal vroegboekingen bij de Nederlandse parken van EuroParcs is voor de mei- en zomervakantie nog nooit zo hoog geweest, meldt het bedrijf. Europarcs heeft zo'n 65 parken, onder andere in Nederland, Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk.

Besparen

Volgens directeur Verhuur van Europarcs heeft de drukte te maken met het feit dat we nu minder te besteden hebben. Ook de stijgende prijzen voor vlieg- en zonvakanties en de inflatie spelen volgens hem een rol. En: Nederland is eigenlijk hartstikke leuk, en dat hebben we tijdens de pandemie herontdekt, zegt hij. "We hoeven niet per se meer ver te reizen voor een leuke vakantie."

Dat ziet ook de woordvoerder van Roompot, waar ook meer boekingen binnenkomen. "We hebben een mooie zomer achter de rug en onze gasten hebben ontdekt hoe mooi ons land is." Het besparen op reiskosten door dichter bij huis te blijven, speelt ook mee, zegt de woordvoerder.

Vorig jaar zomer was het al duidelijk dat meer mensen op vakantie gingen in eigen land. Waarom vertellen vakantiegangers in onderstaande video:

Nederlanders weer vaker op vakantie in eigen land: 'Aantal boekingen stijgt sterk'
2:02
Nederlanders weer vaker op vakantie in eigen land: 'Aantal boekingen stijgt sterk'

Ook bij Landal GreenParks, dat 120 bungalowparken telt in negen landen in Europa, wordt er massaal geboekt. Zij zagen afgelopen zondag de meeste boekingen ooit voorbijkomen. In vergelijking met vorig jaar, toen de recreatiesector nog met de coronamatregelen te kampen had, is er een groei van 30 procent in het aantal boekingen.

De toename komt volgens de woordvoerster mede doordat mensen weer verder vooruit durven te boeken na de afgelopen onzekere jaren.

Center Parcs kijkt ook tevreden naar het aantal boekingen voor zowel het zomerseizoen als de last minute wintersportvakanties. Volgens een woordvoerder is het vergelijkbaar met 2019, voor de coronapandemie. "Toen zagen we al iets gebeuren wat we nog nooit eerder hadden gezien", blikt hij terug.

Hoewel veel vakantie-aanbieders in deze tijd van het jaar vroegboekkortingen geven, is dat niet alleen de reden dat mensen nu boeken, laat een woordvoerster van EuroParcs weten. "We zagen al een aanloop voordat de vroegboekactie van start ging. Er is sprake van een grotere vraag, dat kunnen wij zien aan het aantal unieke bezoekers op onze website."

Personeelstekorten

Een maand geleden trok de vakbond FNV nog aan de bel omdat de vakantieparken op omvallen stonden vanwege personeelstekorten. De instroom van studenten in het mbo blijft achter, nieuwe medewerkers zijn lastig te vinden en veel huidige medewerkers verruilen de recreatie voor andere sectoren, concludeerde vakbond eerder. Of die tekorten nu zijn opgelost, is nog niet bekend.

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.