Terug

Volg Hart van Nederland

Meer salaris? Dit betekent de schrikkeldag voor je portemonnee

nieuws

27 feb 2024, 15:12

Het jaar 2024 is een schrikkeljaar en is de maand februari dus een dag langer dan normaal. Die bijkomende dag in de maand betekent ook een extra werkdag. Ondanks de kosten die zo’n extra werkdag met zich meebrengt, wegen die kosten niet op tegen wat het onze economie oplevert, vertelt econoom Cor Molenaar in gesprek met Hart van Nederland.

"Een extra werkdag in de maand levert een dag aan productiviteit meer op en meer productiviteit betekent meer winst", begint Molenaar. "Zo'n werkdag extra levert meer geld op, maar je maakt ook extra variabele kosten, zoals reiskosten of kosten voor de lunch. Toch wegen die variabele kosten niet op tegen de winst die je aan een extra werkdag overhoudt."

Deze groep mensen profiteert er het meest van

Nederlanders moeten zich niet direct rijk(er) rekenen met een extra (werk)dag. Het is namelijk niet zo dat deze werkdag in februari effect heeft op een gemiddeld huishouden. "Als mensen een standaard maandsalaris krijgen verandert er namelijk niet zoveel", vertelt Molenaar verder.

Mensen die een uurloon rekenen kunnen wel meer verwachten door de schrikkeldag. "Dat is logisch, want in februari kunnen die mensen meer uren schrijven. Hetzelfde geldt voor zzp'ers, ook zij kunnen ook meer uren schrijven en dat levert hen dus ook meer op." De werkgever zal dit ook niet erg vinden om die extra loonkosten te betalen, aangezien er ook meer gewerkt wordt en er dus meer productiviteit is.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Al met al levert de extra werkdag in februari het bedrijfsleven het meest op. Wel is het zo dat dit positief uitpakt voor de gehele economie, die groeit namelijk met zo'n twee- tot drie tiende procent.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.