Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte denkt niet dat kabinet nog meer gaat doen tegen 'zorgwekkend' hoge inflatie

Politiek

1 apr 2022, 18:47

Het kabinet gaat niet nog meer maatregelen nemen om te voorkomen dat mensen veel minder te besteden hebben. Dat verwacht premier Mark Rutte. Het zal volgens hem "heel moeilijk worden" om de pijn van de hard stijgende prijzen verder te verzachten.

Rutte wijst erop dat het kabinet met het verlagen van de accijnzen op benzine en diesel, het verlagen van de btw op energie en de extra compensatie voor de laagste inkomens heeft geprobeerd "de pijn te dempen". Maar het is ook niet meer dan dat", tempert hij de verwachting van eventuele extra maatregelen.

'Gigantische inflatie' van 12 procent

Zo zal het effect van de maatregelen aan de benzinepomp bijvoorbeeld "beperkt" zijn, verwacht de premier. Ook de hoge energieprijzen "gaan we echt met zijn allen voelen", herhaalde hij. Komende weken overlegt het kabinet met de vier coalitiepartijen over de voorjaarsnota, waarin aanpassingen aan de lopende begroting worden aangekondigd.

Bij die gesprekken zal de "gigantische inflatie" ook op tafel liggen, aldus Rutte. Hij noemt het "zorgwekkend" dat de prijzen momenteel zo hard stijgen, maar "ik denk, als ik door mijn oogharen kijk, dat het niet op voorhand gezegd is dat er maatregelen gaan volgen", zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie.

Vrijdag maakte statistiekbureau CBS bekend dat de inflatie afgelopen maand nog verder is geëxplodeerd. De prijzen waren in maart gemiddeld maar liefst 12 procent hoger dan in maart vorig jaar. In een reactie op de nieuwste cijfers benadrukt Rutte "dat de overheid dit niet allemaal kan oplossen. We moeten allemaal verstandig omgaan met onze portemonnee".

Financiën minder rooskleurig ervoor

Het nieuwe kabinet stond begin dit jaar nog met een goede financiële uitgangspositie op heg bordes, maar die situatie is nu volledig veranderd. Dat ligt niet alleen aan de extreem hoge energieprijzen, Rutte wijst ook op de problemen met de spaartaks. Bovendien heeft het parlement geëist dat de regering de uitgaven voor Defensie flink opschroeft.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.