Terug

Volg Hart van Nederland

Alles is duurder geworden: inflatie in Nederland loopt op tot 12 procent

Alles is duurder geworden: inflatie in Nederland loopt op tot 12 procent

nieuws

1 apr 2022, 09:53

De benzine wordt vrijdag goedkoper, maar veel andere prijzen worden sinds de oorlog in Oekraïne extreem veel hoger. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie vorige maand is opgelopen tot bijna 12 procent. Een maand eerder was dit 7 procent.

Later op vandaag komt het Europese statistiekbureau Eurostat met de bekendmaking van het inflatiecijfer van de eurozone. Dat was reden voor het CBS om vandaag ook het cijfer naar buiten te brengen. De rekenmethode is volgens de Europese manier en wijkt iets af van de Nederlandse rekenmethode. Die cijfers worden 7 april gepubliceerd.

Hoogste niveau in decennia

De inflatie in Nederland bevindt zich al enige tijd rond het hoogste niveau in decennia. Dat komt omdat de energieprijzen en brandstoftarieven aan de pomp ook al voor het conflict in Oekraïne flink waren toegenomen. Dat is onder meer te wijten aan het snelle economisch herstel uit de coronacrisis, waardoor er voor tal van grondstoffen en ook personeel in bepaalde sectoren schaarste is ontstaan.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor het extra aanjagen van de prijzen. Er zijn zorgen dat de olie- en gastoevoer vanuit Rusland stil komt te liggen. Energie wordt duurder, waardoor veel prijzen de lucht in schieten. Bedrijven rekenen hun hoge kosten door aan consumenten, waardoor je bijvoorbeeld in de supermarkt of bij de Action duurder uit bent dan voorheen.

'Valt niet tegen te compenseren'

Vrijdag is een accijnsverlaging ingegaan voor het tanken. Per tankbeurt ben je daarom zo'n acht euro goedkoper uit. Toch kan dit soort steun vanuit het kabinet niet voorkomen dat Nederlanders er dit jaar in koopkracht op achteruit gaan, heeft onder meer premier Mark Rutte al gewaarschuwd.

Dat werd vrijdag ook nog een beaamt door staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst). Voorafgaand aan de ministerraad vertelt hij dat tegen 12 procent inflatie niet te compenseren is.

"We wachten natuurlijk af hoe het zich in de komende weken en maanden ontwikkelt", zei de bewindsman over de hoge prijsstijgingen. De laatste keer dat de inflatie zo hoog lag, was in de jaren tachtig, memoreert Van Rij. Toch kan "je de situatie niet 1 op 1 vergelijken met de jaren zeventig of tachtig. We zitten wel met een situatie van hele lage rente nog steeds, dat is een voordeel. Maar laten we de ontwikkelingen gewoon afwachten".

Stress door hoge prijzen

In februari bleek uit onderzoek van Hart van Nederland al dat de helft (53 procent) van de Nederlanders stress ervaart door de stijgende kosten van het dagelijks leven. Tien procent van de ondervraagden gaf toen aan moeite te hebben om rond te komen. De vrees bestaat dat dat erger gaat worden.

ANP / Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.