Terug

Volg Hart van Nederland

Marktplaats verwijdert advertenties voor Babboe-bakfietsen

nieuws

29 feb 2024, 14:34

Sinds de verkoop van de Babboe-bakfiets niet meer is toegestaan, worden ze massaal aangeboden op Marktplaats. Maar wie hoopte zo nog wat terug te verdienen aan de fiets, heeft pech. Sinds woensdag verwijdert de verkoopsite namelijk alle advertenties.

"We willen dat aangeboden producten op Marktplaats legaal en veilig zijn", aldus een woordvoerder van Marktplaats. "In overleg met de NVWA hebben we besloten alle aangeboden advertenties van Babboebakfietsen en bijhorende accessoires op Marktplaats met ingang van 28 februari te verwijderen van ons platform."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde na onderzoek dat in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. Babboe zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben genomen. Vanaf 14 februari geldt daarom een verkoopstop.

"Betreffende gebruikers zijn geïnformeerd over de verwijdering van hun advertentie. Nieuwe advertenties van Babboe bakfietsen worden niet meer toegestaan", aldus Marktplaats.

490 advertenties

Sinds de verkoopstop op 14 februari van kracht ging, nam het aantal advertenties op Marktplaats enorm toe. "Voor verwijdering stonden er 490 Babboe-bakfietsadvertenties op Marktplaats met als conditie ‘nieuw’, ‘zo goed als nieuw’ en/of ‘gebruikt’.  Van die 490 advertenties werden er 215 geplaatst tussen 14 februari en 28 februari."

Opvallend: er is sinds het nieuws dat de bakfiets niet veilig is ook veel vaker gezocht naar advertenties op Marktplaats. Tussen 14 en 28 februari waren er ruim 55.000 zoekopdrachten, versus 9.000 voor de verkoopstop. Inmiddels daalt die interesse in de bakfietsen weer.

Grote risico's genomen

Volgens de NVWA had Babboe de defecten zelf moeten melden, maar deed het bedrijf dat niet. "Daarmee hebben ze de wet overtreden", zei een woordvoerder van de toezichthouder eerder. De Babboe-bakfietsen mogen pas worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. "Het kwalijke is dat ze grote risico's hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico's genomen."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.