Terug

Volg Hart van Nederland

'Groene boeren' komen met plan om crisis op te lossen: 'Eerlijke prijzen en meer plantaardig'

Politiek

6 juli 2022, 23:13

Protesterende boeren laten al weken van zich horen. Ze zijn boos vanwege de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Terwijl hun collega's wegen blokkeren, komt een groep van circa 2500 boeren met een Groenboerenplan dat 'alle boeren' perspectief moet bieden.

De voedselproductie in Nederland kan hand in hand gaan met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding. Dat kan met minder stikstof en zonder gebruik van kunstmest, althans dat beweren de duizenden biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren.

Zij overhandigden woensdag een tienpuntenplan aan landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal. Om de problemen in de landbouw zoals de stikstofproblematiek aan te pakken is een langetermijnvisie voor de landbouwsector nodig, zo klinkt het. Het ontbreken daarvan is volgens de bioboeren een van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren.

Oplossing

"Biologische boeren kunnen een oplossing bieden voor de crisis waarin de landbouw zit", stelt melkveehouder Arie van den Berg, bestuurslid van het Biohuis, een vereniging van circa 1200 biologische boeren woensdag in Trouw. In Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Delft, heeft hij samen met zijn zoon een melkveebedrijf met negentig koeien, in combinatie met kinderopvang op de boerderij.

In het plan staat dat "het klimaat, de bodem- en waterkwaliteit en de biodiversiteit onderwerpen zijn die de landbouw in het hart raken. Er is een grote urgentie om het produceren van voldoende en gezond voedsel veilig te stellen voor de generaties na ons."

Voor de "noodzakelijke omslag" zijn volgens de boeren veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont. "Voor de gezondheid van mens en planeet moet veel vaker gekozen worden voor plantaardige productie en consumptie. Dit alles zorgt voor een transitie in de landbouw: van een landbouw gericht op maximalisatie van productie met hoge bijkomende maatschappelijk kosten, naar een herstellende, toekomstbestendige landbouw", aldus de ondertekenaars van het plan.

Het tienpuntenplan is onder meer ondertekend door Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de steun van instanties en organisaties als Bionext, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter en de Triodos Bank.

ANP/Redactie Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.