Terug

Volg Hart van Nederland

Consument staat machteloos als luchtvaartmaatschappij failliet gaat: waarom is er geen garantiefonds?

Politiek

20 dec 2022, 19:51

Heb je onlangs iets geboekt via Vliegtickets.nl? Dan zou het zomaar kunnen dat je reis niet doorgaat en je je geld niet terugkrijgt. Het bedrijf is namelijk is failliet verklaard en als consument sta je dan machteloos. Het overkwam ook Raldi de Haan uit Den Haag.

"We wilden van de zomer naar Cancun, dus we hebben via Vliegtickets.nl tickets geboekt", vertelt ze dinsdag aan Hart van Nederland. "Toen twee weken voordat we gingen vertrekken, kregen we een bericht dat onze vlucht Amsterdam-Londen geannuleerd was. Sindsdien ben ik nog op m'n geld aan het wachten. Bijna 2.300 euro."

Machteloos

Ze is niet de enige. Het komt vaker voor dat een luchtvaarmaatschappij failliet gaat. Dat gebeurde de afgelopen drie jaar in Europa zestien keer. Als consument sta je dan machteloos, stelt de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

"Je kan wel een reisverzekering afsluiten voor allerlei andere zaken, maar als een luchtvaartmaatschappij omvalt, heb je dat je je geld terug wil hebben van je vliegticket, maar mensen die ter plaatse nog zitten en gerepatrieerd moeten worden. En ook daarvoor is dan niemand meer", legt Hanita van der Meer van reisorganisatie ANVR uit.

Wachten op Europa

Daarom pleit de ANVR al jaren voor een garantiefonds, waarmee mensen het geld voor hun vliegtickets kunnen terugkrijgen als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Zo'n fonds is er al wel voor pakketreizen, maar niet voor losse tickets.

De ANVR deed daar eerder al een voorstel voor, maar het kan nog wel even duren voordat het werkelijkheid wordt. "Het klopt dat ze daar een voorstel voor hebben gedaan", zegt minister Mark Harbers (Infrastructuur). "Maar tegelijkertijd weten we dat ook de Europese Commissie werkt aan een voorstel wat dan voor heel Europa zou gelden."

De verwachting is dat daar komend jaar meer over bekend wordt. "Dus in afwachting daarvan kijk ik eerst even wat Europa doet en mocht dat onvoldoende zijn, dan kan ik altijd nog naar het Nederlandse voorstel kijken", stelt Harbers. Voor Raldi komt het in ieder geval veel te laat.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.