Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelspotters dringen om een kiekje van zeldzame groene bijeneter

Dieren

5 aug 2023, 16:29

Een vogelspotter had zaterdagochtend de dag van zijn leven toen hij in het natuurgebied Fochteloërveen de extreem zeldzame groene bijeneter aantrof in een boompje. Uiteraard ging het grote nieuws al snel rond in de belangrijkste vogelaars-appgroepen en zo kwamen er honderden geïnteresseerden op het natuurgebied tussen Friesland en Drenthe af.

Vogelaars vanuit het hele land kwamen bijeen in het natuurgebied, waarvan velen helaas te laat waren. De vogel was al vrij snel weer gevlogen, waardoor mensen uit Amsterdam en Rotterdam hem helaas hadden gemist. Ook de mensen uit Brabant waren tot hun teleurstelling net een beetje te laat.

Het gebeurt vaker dat de Nederlandse vogelaars een heel stuk reizen om een bijzondere vogel te zien. In 2021 stonden er ongeveer honderd vogelliefhebbers voor een zeldzame uil in een woonwijk in Delft:

Tientallen vogelaars overspoelen Delft om zeldzame uil
1:53
Tientallen vogelaars overspoelen Delft om zeldzame uil

De spotters stonden met grote cameralenzen en zelfs telescopen in het gebied, hopend om nog een glimp op te vangen van het groene vogeltje.

Extra boa's

Door de grote hoeveelheid vogelliefhebbers die naar Fochteloërveen waren afgereisd was het nodig om extra boa's in te zetten, die moesten opletten of mensen niet gebieden in gingen waar ze eigenlijk niet mochten komen. Ook op mogelijke foutparkeerders moest extra toezicht worden gehouden.

Vermoedelijk is de groene bijeneter alweer onderweg naar een ander land buiten Europa. Het vogeltje komt hier oorspronkelijk namelijk niet voor. Dat betekent dat voor de liefhebbers die het dier hebben gemist het woord pechvogel wel heel erg van toepassing is.

Beeld: Jaring Rispens

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.