Terug

Volg Hart van Nederland

Vogelspotters komen van heinde en verre voor de zeldzame geelbrauwgors

Vogelspotters komen van heinde en verre voor de zeldzame geelbrauwgors

Dieren

22 okt 2022, 23:28

Voor vogelliefhebbers de kans van hun leven: voor de tweede keer is in Nederland de Geelbrauwgors te zien. Het op het eerste oog onbeduidende vogeltje trekt deze dagen tientallen vogelspotters naar het Drentse Bunne, een dorpje met iets meer dan 200 inwoners.

Vogelfanaat Folkert was vrijdag als een van de eersten ter plaatse, de vroegste melding van het diertje kwam van een locatie zo ongeveer bij hem om de hoek. Hij ging er direct op uit om het vogeltje vast te leggen. "Iemand had op een website een melding geplaatst: 'een onzekere Geelbrauwgors'", vertelt hij. "Andere vogelaars pikten dat op en zagen dat het er echt eentje was. Toen is het op een speciale app gedeeld. Ja, en dat ging snel. De eerste spotters waren er al binnen tien minuten."

Siberi

De Geelbrauwgors komt hier helemaal niet voor en huist voornamelijk in Siberië en China. Uitzonderlijk dus om 'm hier te treffen. Slechts een keer eerder streek het beestje neer in Nederland en dat was op Schiermonnikoog. "Hij is toen gevangen genomen om een ringetje om te doen en daarna is ie meteen gevlogen. Hij telt dan niet mee in de waarnemingen. Er moet dan een nacht overheen gaan om 'm te kunnen tellen. Dit is om te voorkomen dat er druk op de ringers komt om de vogel vast te houden", aldus Folkert.

In Bunne lijkt de geelbrauwgors het naar zijn zin te hebben en is er al zeker een nacht. Om ervoor te zorgen dat de vogel een tijdje blijft zitten, is er vogelzaad gestrooid. Iedereen krijgt zo de kans om op afstand en in volledige stilte foto's en filmpjes te maken. Ondanks de tientallen camera's kun je het geen circus noemen, vindt Folkert. "Iedereen is heel voorzichtig om het vogeltje niet af te schrikken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.