Terug

Volg Hart van Nederland

Nog zes wasberen uit AquaZoo kwijt, één gevangen met marshmallow

Dieren

12 apr 2024, 10:38

Zes wasberen van dierenpark AquaZoo in Leeuwarden zijn nog steeds niet gevonden, nadat elf dieren ruim twee weken geleden uit hun gloednieuwe verblijf waren ontsnapt. Het dierenpark doet er alles aan om de ontsnapte wasberen te lokken.

Zo is één dier gevangen toen hij de verleiding van marshmallows en kersensiroop niet kon weerstaan, zegt Jeroen Loomeijer, directeur van AquaZoo.

AquaZoo kreeg eind maart twaalf wasberen van Stichting AAP, die exotische dieren in Nederland opvangt. Voor de beren was een nieuw verblijf gebouwd, maar twee stukken gaas bleken niet goed op elkaar aan te sluiten. Daar konden elf beren een gat graven en ervandoor gaan.

Zoetigheid en eieren als lokaas

Het dierenpark, dat in een bosrijk natuurgebied ligt, heeft vangkooien geplaatst in de hoop de zes nog vermiste wasberen te vangen. Her en der ligt lokaas, zoals zoetigheid en eieren, waar wasberen dol op zijn. Ook medewerkers van de provincie Friesland en van het waterschap zoeken mee. Maar, zegt Loomeijer, nu de dieren al langere tijd in vrijheid zijn, wordt de kans steeds groter dat ze zelf ergens een veilige plek hebben gevonden.

De wasberen zijn gesteriliseerd en gecastreerd en kunnen dus niet voor nageslacht zorgen. De dieren kunnen zich in Nederland goed redden. In Limburg en de Achterhoek leven wilde wasberen die ooit ergens zijn ontsnapt. Als AquaZoo de beren niet terugvindt, zullen ze uiteindelijk in de natuur doodgaan of een verkeersongeluk krijgen, denkt Loomeijer.

De teruggevonden wasberen worden voorlopig achter de schermen in het dierenpark verzorgd. De beesten hebben rust nodig om bij te komen van hun verhuizing en hun zwerftocht.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.