Terug

Volg Hart van Nederland

Elf wasberen ontsnapt uit AquaZoo in Leeuwarden

Dieren

26 mrt 2024, 16:51

Elf wasberen zijn in de nacht van maandag op dinsdag ontsnapt uit hun gloednieuwe verblijf in dierenpark AquaZoo in Leeuwarden. Twee dieren zijn dinsdag weer teruggevonden en één wasbeer was in het verblijf achtergebleven. Naar de andere negen dieren wordt met man en macht gezocht, aldus directeur Jeroen Loomeijer.

AquaZoo kreeg maandag twaalf wasberen van Stichting AAP, die exotische dieren in Nederland opvangt. Om de dieren tot rust te laten komen werden ze opgevangen in een apart gedeelte van het nieuwe verblijf, dat officieel was goedgekeurd.

Vrijwel leeg verblijf

Maar er bleken twee stukken gaas niet helemaal goed op elkaar aan te sluiten, zodat de beren onder het hek door konden graven. Een dierenverzorger trof dinsdag tot zijn verbazing het vrijwel lege verblijf aan, zegt de directeur.

Dinsdag overdag is zonder resultaat naar de beren gezocht, maar wasberen worden in de schemering actief. AquaZoo hoopt de ontsnapte dieren daarom dinsdagavond te vinden. Wasberen zijn niet gevaarlijk voor mensen en erg schuw.

Wasberen horen niet in Nederland thuis en kunnen andere diersoorten gaan overheersen. In Limburg en in de Achterhoek leven wasberen die vermoedelijk ooit zijn ontsnapt in het wild. Die dieren worden gevangen als het mogelijk is en naar een opvang gebracht. AquaZoo wordt ook een opvanglocatie voor wasberen, aldus directeur Loomeijer.

Doodgaan in de natuur

De ontsnapte wasberen zijn gesteriliseerd of gecastreerd en kunnen dus niet meer voor nageslacht zorgen. Als AquaZoo de beesten niet terugvindt zullen ze uiteindelijk in de natuur doodgaan. Omdat wasberen goed kunnen klimmen is het mogelijk dat de dieren over het hek rond het dierenpark zijn geklommen. Daarom zijn ook in het omringende natuurgebied vallen gezet.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.