Terug

Volg Hart van Nederland

Pechvogel knalt door ruit in Haagse flat: 'Hij was suf van de klap'

Dieren

4 aug 2023, 16:37

Een jonge havik is donderdag met een noodgang door het raamportiek van een flat in Den Haag gevlogen. De dierenambulance snelde erheen om de zorg voor het beestje op zich te nemen. De vogel is niet gewond geraakt. "Het is een wonder."

Bewoners van de flat aan de Juliana van Stolberglaan hoorden donderdagavond een harde klap. Toen ze poolshoogte gingen nemen, troffen ze tot hun schrik een havik aan in het trappenhuis.

Toen John Buijs van de dierenambulance werd ingeschakeld, adviseerde hij de melders om het dier in de gaten te houden, maar niet aan te raken. Hij kwam zelf ter plaatse om te controleren op verwondingen. Daarvoor had hij speciale handschoenen en een handdoek meegenomen. "De klauwen van een havik zijn scherp, die steken zo door huid heen", laat hij weten aan Hart van Nederland.

Jonge havik

In de video is te zien dat de vogel erg rustig bleef. "Misschien was hij heel suf van de klap", aldus John. "Hij heeft de ruit waarschijnlijk niet gezien omdat het schemerde. Het is nog echt een jonge havik."

Volgens Buijs heeft de vogel veel geluk gehad. Hij is in de vogelopvang onderzocht en heeft zelfs al een proefvlucht gemaakt. En wat blijkt: "Hij vliegt als een tierelier", laat Buijs euforisch weten. "Het is zo'n ongelofelijk taaie vogel. Het is een wonder."

Vleugels uitslaan

Aan John is nu de eer om de jonge havik uit te laten vliegen. Daar is hij blij mee. "Dit zijn toch wel de krenten in de pap. Zoiets maak je niet vaak mee."

Hij gaat op zoek naar een geschikte plek om de vogel uit te zetten. "Er moet groen in de buurt zijn en genoeg open ruimte om zijn vleugels uit te slaan. Het liefst doen we het zo dicht mogelijk bij zijn eigen territorium. We willen niet dat hij uit paniek opnieuw tegen een gebouw aan vliegt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.