Terug

Volg Hart van Nederland

Bedreigde grijpstaartskink geboren in Dierenpark Amersfoort

Dieren

12 jan 2023, 12:24

Beschuit met muisjes in Dierenpark Amersfoort. Een grijpstraatskink heeft daar een jong gekregen. Het is het achtste lid van de familie in de dierentuin.

Hoewel de grijpstraatskink een hagedis is, houdt het dier er zijn unieke gewoontes op na. Dat begint al bij de geboorte. "De meeste andere reptielensoorten leggen eieren, maar skinken zijn levendbarend", legt dierverzorger Paul Rodewijk uit.

De meeste reptielen leven in hun eentje, maar dit pasgeboren jong krijgt een plekje in een kleine familiegroep. De vader en de moeder voeden de jonge skink samen op, maar ook de rest van de familie houdt een oogje in het zeil. "Opvallend is ook dat de moeder haar pasgeboren jong soms op haar rug draagt", voegt Rodewijk toe.

Bedreigd

De grijpstraatskink is de grootste hagedis uit de skinkenfamilie. Het dier dankt zijn naam aan zijn staart, die soms wel 30 centimeter lang kan zijn en wordt gebruikt als extra poot. Deze skink komt in het wild alleen voor op de Salomonseilanden, in de Grote Oceaan. Maar omdat een deel van de eilanden dreigt te verdwijnen door de stijgende zeespiegel, wordt het leefgebied van de soort bedreigd.

Bezoekers kunnen de skinkenfamilie bewonderen in het Honderduizend Dierenhuis in Dierenpark Amersfoort.

Beeld: Dierenpark Amersfoort

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.