Terug

Volg Hart van Nederland

Het Wopke-effect? CDA blijft stijgen in nieuwe peiling Maurice de Hond

Het Wopke-effect? CDA blijft stijgen in nieuwe peiling Maurice de Hond

Politiek

20 dec 2020, 10:36

Sinds Wopke Hoekstra vorige week het stokje overnam van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA, is de partij flink gestegen in de peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten staan nu op negentien zetels, twee weken geleden waren dat er nog vijf minder. De Jonge maakte op 10 december bekend zich terug te trekken als lijsttrekker van het CDA. Hij wil als minister van Volksgezondheid zich volledig kunnen richten op het bestrijden van de corona-uitbraak en dat bleek lastig te combineren met het partijleiderschap. Een dag later schoof het partijbestuur minister Wopke Hoekstra naar voren als nieuwe voorman. Lees ook: Nederlanders tevreden met Wopke Hoekstra als CDA-lijsttrekker Onder de leiding van Hoekstra is het CDA virtueel al flink geklommen. Twee weken geleden konden de christendemocraten nog rekenen op 14 zetels. Vorig weekend, dus nadat De Jonge een stap opzij had gezet, waren dat er 16. En nu staat de partij dus op 19 zetels, evenveel als bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

VVD blijft de grootste

De VVD blijft vooralsnog de grootste in de peiling van De Hond: premier én lijsttrekker Mark Rutte zou 34 zetels binnenhalen als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat zijn er wel twee minder dan twee weken geleden. Na de VVD komt eerst nog de PVV (26 zetels), daarna volgt het CDA onder Hoekstra. JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, komt met één zetel binnen in de peiling van De Hond. De twee politici stapten onlangs op bij Forum voor Democratie (FvD) en begonnen hun eigen partij waarmee ze aan de Tweede Kamerverkiezingen willen meedoen. Thierry Baudet kan met zijn FvD virtueel op vier zetels rekenen. Lees ook: Eerdmans en Nanninga doen met nieuwe partij mee aan verkiezingen

8 dagen na de leiderswissel is het CDA 5 zetels gestegen. Staat nog wel 15 zetels achter op de VVD. Met de PVV ertussen in. Wel komt de regeringscombinatie dicht in de buurt van de 76 zetels. Dat roept vragen op over het poststemmen boven de 70 jaar.https://t.co/VUEHq1ymQf pic.twitter.com/hjvjHskAwT

— Maurice de Hond (@mauricedehond) December 20, 2020

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.