Terug

Volg Hart van Nederland

Boze boeren gaan verder met acties bij supermarkten, burgemeester Zwolle wil dat blokkade stopt

112

12 dec 2020, 10:20

Boeren gaan dit weekend verder met de protesten bij distributiecentra van supermarkten. De boeren willen onder andere dat de supermarkten meer betalen voor hun producten. In Zwolle bezetten ze zaterdagochtend met zo'n zeventig trekkers het distributiecentrum van Albert Heijn aan de Galvaniweg. Volgens de politie leidt het protest tot drukte op de wegen in en rondom Zwolle. Albert Heijn laat in een reactie weten dat ze de actievoerende boeren hebben aangegeven het gesprek aan te gaan. "Onze inzet is om dit gesprek nog voor de kerstdagen ta laten plaatsvinden." Volgens Albert Heijn hebben de boeren toegezegd de acties bij Albert Heijn-locaties te beëindigen.

'Blokkade moet stoppen'

Ook in Raalte zijn boeren in actie gekomen. Vrijdagavond verzamelden de boeren zich daar al, om er vervolgens de hele nacht te blijven. Een deel van die boeren heeft zich inmiddels aangesloten bij de actie in Zwolle. De politie houdt de protesten in de gaten, maar komt verder niet in actie, zegt een woordvoerder tegen Hart van Nederland. Burgemeester van Zwolle Peter Snijders is in gesprek gegaan met de boeren. "We hebben begrip voor het standpunt van de boeren, maar willen dat de blokkade bij het distributiecentrum stopt,” laat hij weten via Twitter. De gemeente heeft de boeren herhaaldelijk gevraagd om afstand te houden tijdens hun actie. https://twitter.com/Gemeente\_Zwolle/status/1337764349591564288

Het boerenprotest bij het distributiecentrum aan de Galvaniweg leidt tot drukke wegen in en rondom Zwolle. Houd hier rekening mee als u in Zwolle de weg op gaat. #zwolle

— Politie Overijssel (@POL_Overijssel) December 12, 2020 Vrijdagnacht waren er ook protesten bij het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen en ook op andere plekken in het noorden kwamen boeren samen. Bij supermarkten in Geldermalsen en het Gelderse Oosterhout waren er ook nachtelijke acties.

#boerenprotest in #oosterhoutgld en #Geldermalsen We gaan de nachtploeg aflossen. Alles verloopt nog rustig. ^JOG

— OC Arnhem-Nijmegen (@ArnhemOc) December 12, 2020

Prijzen en stikstof

De protesten van de boeren begonnen vrijdag. Ze voerden onder meer actie bij de Jumbo in het Brabantse Veghel. Boeren blokkeerden daar met zo'n tien tot twintig trekkers de ingang van het distributiecentrum. Van welke organisatie de boeren zijn, kon de politie niet zeggen. Eerder op de dag blokkeerden boeren ook de ingang van een distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Lees ook: Minister Schouten roept boeren op: stop met protesten bij distributiecentra De boeren willen dat de supermarkten meer betalen voor hun producten. Door de bevoorrading van supermarkten te blokkeren willen ze hun punt maken. De boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar. Lees ook: Boze boeren vertrekken weer bij distributiecentrum Jumbo Woerden Beeld: SPS Media

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.