Terug

Volg Hart van Nederland

Anti-abortusdemonstranten bij kliniek “uitermate intimiderend” voor zwangere vrouwen

Anti-abortusdemonstranten bij kliniek “uitermate intimiderend” voor zwangere vrouwen

Politiek

16 jan 2019, 12:03

Voor de deur van abortuskliniek Het Vrelinghuis in Utrecht staan steeds vaker anti-abortusdemonstranten. Zij proberen zwangere vrouwen van de ingreep te weerhouden. EenVandaag laat een vrouw aan het woord die door medische complicaties geen andere keuze had, en werd lastiggevallen door een demonstrante. "Ze bleef maar doorpraten dat er andere opties waren dan een abortus en hoe erg het allemaal was. Ik probeerde haar duidelijk te maken dat het ons geval niet om een vrijwillige keuze ging, maar daar trok ze zich niks van aan." De demonstrante gaf de vrouw een folder mee met "vreselijke plaatjes". "Dat is echt het laatste waar je als zwangere vrouw op zit te wachten," vertelt ze.

Patiënten ingesloten door demonstranten

Het programma praat ook met Bar-Lev Querido, manager zorg van Het Vrelinghuis in Utrecht. Hij vertelt dat zijn patiënten door groepen demonstranten worden ingesloten voor ze naar binnen gaan. Volgens hem is dat “uitermate intimiderend”. Bij DUIC vertelde Querido al eerder dat de demonstranten informatie geven, of zelfs op straat richting de patiënten roepen, die medisch-technisch “simpelweg niet klopt”. Een tactiek waar de extremistische christelijke organisatie Siriz ook voor onder vuur ligt. Lees ook: Blokhuis in het nauw door extremistische christelijke anti-abortus-club

Bufferzone

Het Humanistisch Verbond pleit bij EenVandaag voor een bufferzone bij abortusklinieken. “Je mag vrouwen niet op dat moment en op die manier intimideren,” volgens directrice Crista Compas. Bij Het Vrelinghuis in Utrecht blijft het vooralsnog bij intimidatie. In Houten werd in 2016 een kliniek beklad met rode verf. Joop van Ooijen van Jezus Redt zei daar toen tegen AD over: “Van mij hadden ze er een granaat op mogen gooien.”

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.