Politiek

Blokhuis in het nauw door extremistische christelijke anti-abortus-club

D66 en VVD drijven ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in het nauw in een meningsverschil over de extremistische christelijke organisatie Siriz die zich bezighoudt met abortus.

Als Siriz blijft deelnemen aan campagnes tegen abortus, dan moet Blokhuis de subsidie stopzetten, stellen de beide regeringspartijen. Ze willen dat de Tweede Kamer dat onderstreept en hebben daarvoor genoeg partijen achter zich.

Onwaar advies en sturende informatie

Het Nederlands Huisartsen genootschap (NHG) en de beroepsvereniging van gynaecologen, de NVOG, stellen in het programma dat Siriz naast sturende informatie ook adviezen geeft die ronduit onwaar zijn.

Lees ook: Kamer wil directe subsidiestop extremistische christelijke anti-abortus-club Siriz

“Wat D66 betreft mogen gesubsidieerde keuzehulporganisaties niet sturen”, zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). “Niet in gesprekken en niet in andere uitingen.”

Ongewenst zwanger

De Kamer kijkt met argwaan naar Siriz sinds de Groene Amsterdammer berichtte over “sturend” advies. Het weekblad deed zich voor als een ongewenst zwangere en kreeg naar eigen zeggen vooral bezwaren tegen abortus en zelfs ronduit onjuiste informatie over zo’n ingreep te horen.

VVD en D66 twijfelen al langer of Siriz niet stiekem probeert vrouwen ervan te weerhouden hun zwangerschap af te breken. De twee coalitiepartners wilden Blokhuis de kans geven regels op te stellen om te verzekeren dat de hulporganisatie zwangeren onpartijdig advies geeft. Maar de medewerking van Siriz aan een anti-abortuscampagne heeft hun woede gewekt.

Week van het Leven

Blokhuis wil Siriz niet verbieden deel te nemen aan bijvoorbeeld de gewraakte Week van het Leven. Buiten hun advieswerk om zijn organisaties als Siriz volgens hem vrij om te doen en laten wat ze willen. Hij beloofde wel de zwangerenvraagbaak aan te spreken op haar deelname aan de anti-abortuscampagne.

Siriz kreeg over 2018 meer dan anderhalf miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid. Het is een zusterorganisatie van het VBOK, de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind, en heeft een extremistische christelijke achtergrond.

 

ANP/Redactie