Terug

Volg Hart van Nederland

Twee derde van Nederlanders wil algehele lockdown vanwege toenemend aantal besmettingen

Twee derde van Nederlanders wil algehele lockdown vanwege toenemend aantal besmettingen

Milieu en Gezondheid

11 dec 2020, 21:16

Twee derde van de Nederlanders vindt dat Nederland enkele weken in lockdown moet vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat wordt door hen gezien als de beste oplossing nu de besmettingscijfers niet dalen. Dat blijkt vrijdag uit een representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 4.600 mensen.

Lockdown

Ook in Duitsland loopt het aantal coronabesmettingen snel op. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil daarom dat er nieuwe lockdown komt in Duitsland. OMT-lid Andreas Voss hoopt dat er in Nederland ook over wordt nagedacht, maar minister Ferd Grapperhaus deelt de mening van Voss niet. Volgens hem kunnen Nederlanders het ook met strenge maatregelen, maar zonder volledige lockdown. "Een lockdown is ook niet des Nederlands, maar we houden vinger aan de pols", zegt hij vrijdag tegen Hart van Nederland. Lees ook: Duitsland mogelijk drie weken in lockdown: 'Moeten we hier zeker overwegen'

Minister Hugo de Jonge erkent dat de cijfers nog steeds "heel hoog" zijn en laat weten dat het niet is uitgesloten dat er extra maatregelen nodig zijn.

Aangepaste feestdagen

Nederlanders lijken bereid te zijn om het een en ander in te leveren. Zo'n 71 procent heeft het ervoor over om de feestdagen alleen thuis door te brengen, als dat de verspreiding van het coronavirus stopt. Bij panelladen boven de 50 jaar is die bereidheid iets hoger, namelijk 81 procent. Lees ook: Meerderheid van Nederlanders voorstander van strenge en algehele lockdown Het aantal mensen dat voor een lockdown is neemt toe. In oktober werd 2500 panelleden gevraagd of ze vinden dat er een volledige lockdown moet komen. 56 procent gaf aan dat een goed idee te vinden.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.