112

Explosie verwoest Poolse supermarkt in Tilburg

Een Poolse supermarkt aan het Paletplein in Tilburg is in de nacht van zondag op maandag verwoest door een explosie. Voor zover bekend is, zijn er geen gewonden. De winkel is van dezelfde familie als de Poolse supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk, waar in december ook explosies plaatsvonden.

De winkel is van binnen “helemaal verwoest” door de brand die na de explosie uitbrak, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Ook een flat die op zo’n vijftig tot honderd meter van de supermarkt staat, bleef niet ongeschonden. “Op de begane grond liggen alle ramen eruit,” laat Hart van Nederland-verslaggever Sam Hagens weten. “De knal moet enorm zijn geweest.”

Ook zijn er in een nabijgelegen flat ruiten van bergingen gesneuveld. De toedracht van de ontploffing wordt onderzocht, laat de politie weten. Ook wordt onderzocht of de explosie werd veroorzaakt door zwaar vuurwerk of door een ander soort explosief.

Lees ook: Opnieuw explosie bij een Poolse supermarkt van Mohamed: ‘Geen idee wat er aan de hand is’

Geen Biedronka-supermarkt

De supermarkt in kwestie draagt niet de naam Biedronka, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. Begin december werden drie Poolse supermarkten met die naam in Heeswijk-Dinther (Brabant), Aalsmeer en Beverwijk in korte tijd getroffen door een explosie. In Beverwijk ging het om twee explosies binnen een week. De winkels zijn geen onderdeel van een keten, maar dragen alleen dezelfde Poolse naam.

De hulpdiensten zijn ter plaatse op het Paletplein en specialisten van de politie doen onderzoek. Ook is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. De explosie vond rond 03.00 uur plaats. De winkel staat in een los gebouw bij een winkelcentrum. “In het winkelcentrum is niet zo veel schade”, stelt de veiligheidsregio. “Het gebouwtje zelf is flink geraakt. Het is een grote klap geweest.”

Lees ook: Beverwijk beeft na tweede aanslag op Poolse supermarkt: ‘Ongelofelijk, dit kun je mensen niet aandoen’

Zelfde eigenaar

De politie is op zoek naar getuigen. Omroep Brabant sprak eigenaar Mohamad Mahmoed, die ook eigenaar is van twee van de drie supermarkten die in december werden getroffen door een explosie. “Ik ben heel verdrietig. Het was een mooie winkel met flink wat personeel, een goed lopende zaak,” zegt hij tegen de regionale omroep.

De eigenaar noemt de politie lui. Het is al de vierde aanslag op een winkel van hem en de vijfde op een Poolse supermarkt in ongeveer een maand tijd. “In Aalsmeer en Beverwijk hadden ze ook al beloofd dat ze in actie zouden komen. Er is gewoon helemaal niets gebeurd.”

Mahmoed zegt tegen de regionale omroep dat de winkel in oktober open is gegaan en dat het goed liep. Hij zegt niets te snappen van de aanslagen.

Tekst: Redactie/ANP
Beeld: SQ Vision


Hart van Nederland ochtendbulletin

Hart van Nederland is nu ook elke ochtend op tv! Van 6.30 tot 10.00 uur praten we je op SBS6 bij over het laatste nieuws uit Nederland en krijg je het laatste Shownieuws. Op zaterdag zijn we er van 7.00 tot 10.00 uur en op zondag van 7.00 tot 9.00 uur.