Lifestyle & Entertainment

Facebook heeft meeste Zwarte Piet-pagina's offline gehaald

Facebook heeft de grootste groepen en pagina’s met voorstanders van Zwarte Piet inmiddels verwijderd. Het Amerikaanse techbedrijf kondigde een paar maanden geleden aan dat afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet te verbieden.

Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van NU.nl. Pagina’s zoals ‘Zwarte Piet liefhebbers’ (ruim 52.000 likes), ‘Actiegroep Pro Zwarte Piet’ (44.6000 likes) en ‘Red Zwarte Piet’ (30.000 likes) zijn van het sociale netwerk verdwenen.

Lees ook: Voorstanders van Zwarte Piet doen aangifte tegen Facebook: ‘Verbod gaat in tegen de Grondwet’

Mensen die de pagina’s willen bezoeken, krijgen een melding dat de inhoud niet beschikbaar is. Ook de ‘Zwarte Pieten fanclub’ met 10.200 leden en de groep ‘ZWARTE PIET MOET BLIJVEN’ met 5.400 leden is inmiddels offline.

Verbod op ‘discriminerende stereotypen’

Facebook liet vorige maand weten dat “discriminerende stereotyperende kenmerken” niet meer zijn toegestaan op Facebook en Instagram. Bij die stereotypes gaat het bijvoorbeeld over zwarte schmink, grote lippen en een pruik met krullen. Hierdoor valt Zwarte Piet ook onder het verbod.

Lees ook: Kick Out Zwarte Piet is blij met Facebook-verbod

Foto’s, tekeningen en filmpjes van Zwarte Piet worden niet automatisch verwijderd. Als de platforms een melding binnenkrijgen, moeten menselijke beheerders bij ieder geval kijken naar de context. Daarna kan de inhoud eventueel verwijderd worden. Gebruikers die regelmatig de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.