Weer & Verkeer

Zomerstorm Francis raast over het land: eerste stormschade al gemeld

Zomerstorm Francis raast over Nederland. Dat heeft tot nu toe vooral in de kustregio’s geleid tot schade en overlast door omgewaaide bomen, losgeraakte steigers en de harde wind.

Vooral in de regio Haaglanden is de brandweer er druk mee: daar zijn volgens een woordvoerder sinds dinsdag 21.00 uur tot en met woensdagochtend 100 tot 150 meldingen van stormschade behandeld. “We zijn er nog wel even mee bezig.”

Vrouw onder boom in Den Haag

Noemenswaardige slachtoffers zijn er niet gevallen, aldus de woordvoerder. Wel raakte een vrouw in Den Haag dinsdagavond lichtgewond, doordat ze onder een boom kwam die omviel door de harde wind. Andere meldingen betroffen onder meer losgelaten gevelbeplating en omgewaaide steigers.

De vrouw in Den Haag kwam rond 22.00 uur enige tijd klem te zitten onder de takken van de boom en werd na bevrijd te zijn door omstanders met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. (Beeld: Regio 15)

De brandweer in Zeeland heeft ruim twintig meldingen binnengekregen, van vooral kleinere incidenten, aldus een woordvoerder. In Zierikzee kwam een boom tegen een huis aan. In Vlissingen hing een steiger los. Volgens de zegsman gaan de meeste meldingen om forse takken of bomen die wegen blokkeren.

Beschadigde auto’s door omvallende bomen

De brandweer in de regio Rotterdam-Rijnmond had tot ongeveer 07.30 uur ruim vijftig meldingen gehad sinds dinsdag 19.00 uur. Daar zaten volgens een woordvoerder geen spoedeisende meldingen bij. Het ging vooral om bomen die zijn omgegaan, en daarmee onder meer auto’s hebben beschadigd.

Een woordvoerder van de brandweer Noord-Holland Noord spreekt van een relatief rustige nacht, met circa dertig meldingen van kleine incidenten, zoals takken of bomen op de weg. “Ook nu komen er nog wel meldingen binnen.”

Vanuit Amsterdam-Amstelland is eenzelfde geluid te horen: “De stormschade is tot nu toe enkele omgewaaide bomen”, aldus de brandweer. Aan de Keizersgracht raakte een auto total loss. Op de Oostenburgergracht konden bewoners tijdelijk hun woning niet uit door een grote boom tegen de gevel.

N307 afgesloten vanwege de harde wind

Op de weg gaat het volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat redelijk goed. “Er zijn geen echte meldingen van problemen.” Wel is de N307, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad, afgesloten voor vrachtwagens en voertuigen met een aanhanger vanwege de harde wind.

Het spoor heeft her en der te kampen met de gevolgen van de storm. Tussen Amsterdam Centraal en Den Helder rijden er minder intercity’s vanwege de weersomstandigheden. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden er op de hogesnelheidslijn geen treinen door de harde wind.

Hoogtepunt vanochtend verwacht

Dinsdag in de loop van de middag wakkerde de wind al aan. Maar het hoogtepunt wordt woensdagochtend verwacht. Aan de kust van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland kunnen windstoten van 100 km/uur voorkomen. Boven land gaat het waarschijnlijk iets minder tekeer. Daar zijn zware windstoten tot 75 km/uur mogelijk.

Lees ook: Alles wat je moet weten over zomerstorm Francis die eraan komt

Tegen het middaguur is de storm voorbij. Het duurt tot het eind van de middag voordat de zware windstoten zijn verdwenen.

Laatste zomerstorm

De laatste officiële zomerstorm was op 10 augustus vorig jaar. Op die dag bereikte de wind in IJmuiden een uur lang gemiddeld windkracht 9. Dit was ook de dag waarop het dak van het stadion van AZ in Alkmaar instortte.

Lees ook: Gedeelte dak AZ-stadion ingestort en voorlopig niet toegankelijk

Redactie/ANP

Beeld: Regio 15/Reality Photo/Video Duivestein