Misdaad

OM eist werkstraffen tegen twee jongens (13 en 14) voor fatale flatbrand in Arnhem

Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen van 60 uur geëist tegen de twee jongens die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor brandstichting in de Arnhemse flat tijdens de Oud en Nieuw. Bij de fatale flatbrand kwamen een vader en zijn zoontje om het leven.

De rechtbank in Arnhem behandelde de zitting dinsdag achter gesloten deuren, omdat de verdachten van 13 en 14 minderjarig zijn. Het OM vindt dat de beide jongens verantwoordelijk zijn voor het afsteken van vuurwerk in de hal van het flatgebouw, waardoor uiteindelijk de brand is ontstaan.

De jonge verdachten werden op Nieuwjaarsdag opgepakt. Twee dagen na de fatale flatbrand werden de tieners weer vrijgelaten en mochten ze hun rechtszaak in vrijheid afwachten. De rechter verwacht op 29 uitspraak te doen in de zaak. Dat gebeurt in het openbaar.

Fatale flatbrand

De brand ontstond kort na middernacht in de entree van de flat aan het Gelderseplein. Een afgedankt bankstel in het portiek vatte vlam toen daar vuurwerk op was gelegd. Vermoed wordt dat de verdachten, twee jongens van twaalf en dertien jaar oud die in de flat wonen, het vuurwerk op het bankstel hebben gelegd.

Lees ook: Buren na flatbrand: ‘Vader omgekomen zoon (39) en kleinzoon (4) probeerde hen nog te bereiken’

Op het moment dat het vuur uitbrak, was er net een gezin in de lift gestapt. Een man (39) en vrouw (36) en hun zoon (4) en dochter (8). Zij hadden Oud en Nieuw bij opa gevierd en gingen naar huis. Als gevolg van de brand viel de stroom in de flat uit.

Door de stroomuitval werkte de lift niet meer en kwam het gezin vast te zitten terwijl de liftschacht vol met rook kwam te staan. De slachtoffers kregen daardoor veel rook binnen. De vader en het zoontje overleefden het niet, de moeder en dochter raakten ernstig gewond.

Lees ook: School rouwt om Jelle (4) die omkwam bij Arnhemse flatbrand

‘Onvoorstelbaar veel leed’

“De officier van justitie heeft gezocht naar een evenwicht tussen de belangen van de slachtoffers en nabestaanden, van de maatschappij en van de verdachten. De brand heeft onvoorstelbaar veel leed aangericht bij de betrokkenen”, maakte het OM na afloop van de besloten zitting bekend. “Nabestaanden hebben dit leed op indrukwekkende wijze verwoord bij het spreekrecht tijdens de zitting. Daarnaast heeft de brand ook een grote impact gehad op de omwonenden en de hulpverleners. Een straf is daarom op zijn plaats.”

Justitie vindt een werkstraf passend omdat beide verdachten nog zeer jong zijn en “niet de bedoeling hebben gehad een brand te veroorzaken en zij dit, zeker gezien de enorme gevolgen, zeer waarschijnlijk lang met zich mee zullen dragen.”