Gezondheid

Drie kwart van Nederlanders vindt mondkapjes goede oplossing voor drukke winkelstraten

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt snel op in Nederland en daarmee nemen de zorgen om drukke plekken, zoals winkelstraten, ook toe. Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt het daarom een goed idee om daar mondkapjes te verplichten, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland.

Van de ruim 4.500 deelnemers aan het onderzoek zegt 75 procent het een slim idee te vinden om het winkelende publiek een mondkapje te laten dragen. Iets meer dan een op de vijf mensen gelooft niet dat het beschermingsmiddel een oplossing is voor openbare plekken waar het druk is.

Lees ook: Winkeliers willen mondkapjes verplichten in drukke straten: ‘In de trein zijn we het ook gewend’

Leuk shoppen met mondkapje?

Opvallend is dat jongeren duidelijk anders denken over het dragen van een mondkapje bij drukte dan ouderen. 64 procent van de mensen onder de dertig vindt het verplichten van een mondkapje in gebieden met veel mensen een goede oplossing. Van de vijftigplussers staat maar liefst 81 procent achter dit idee.

Nederlanders zien dus graag dat shoppende landgenoten een mondkapje gaan dragen, maar trekken ze zelf er dan nog wel op uit? Nee, is het heldere antwoord. Bijna twee derde van de ondervraagden vindt namelijk dat de lol er met een mondkapje wel vanaf is. Voor 32 procent van de mensen maakt het niet uit.

Geen extra maatregelen

Zien we snel meer mondkapjes in de winkelstraten? De Bazaar in Beverwijk vraagt bezoekers vanaf komend weekend om een mondkapje te dragen. Toch lijkt het er voorlopig niet op dat er een landelijke verplichting komt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei woensdagavond dat het kabinet vooralsnog niet van plan is om extra maatregelen te nemen.

Lees ook: Minister Grapperhaus spreekt Nederlanders streng toe: houd je aan de coronaregels

Wel sprak de bewindsman iedereen streng toe over het verslapte gedrag in de laatste weken. Als we ons niet aan de coronaregels houden “kan het zomaar zijn dat burgemeesters lokaal moeten ingrijpen”, waarschuwde Grapperhaus. Dat kan dan volgens hem betekenen dat te drukke stranden, parken of winkelstraten weer moeten sluiten.

Winkeliers in de Amsterdamse Kalverstraat willen dat mondkapjes snel verplicht worden, want de straat afsluiten is volgens hen geen optie.

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.