Politiek

Minister Grapperhaus drukt Nederlanders op het hart: houd je aan de coronaregels

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept Nederlanders op om extra waakzaam te zijn nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt. Dat zei hij woensdagavond op een ingelaste persconferentie.

Dinsdag maakte gezondheidsdienst RIVM bekend dat het aantal nieuwe besmettingen in Nederland binnen een week tijd bijna verdubbeld is. Afgelopen week werden 987 nieuwe gevallen bevestigd, een week eerder waren dat er nog 534.

Lees ook: Lakse Nederlanders zorgen voor corona-brandhaardjes: ‘Wake up-call voor Nederland’

Geen extra maatregelen

Toch neemt het kabinet vanwege de flinke toename geen extra maatregelen, aldus Grapperhaus. “Maar het is geen goede ontwikkeling”, benadrukte hij. Het is volgens hem een “overduidelijk teken” dat Nederlanders zich beter aan de coronamaatregelen moeten houden. “De basisregels zoals anderhalve meter afstand houden helpen het beste”, aldus de bewindsman.

De minister heeft woensdagmiddag overlegd met Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Als we ons niet aan de regels houden “kan het zomaar zijn dat burgemeesters lokaal moeten ingrijpen”, waarschuwde Grapperhaus.

Dat kan dan volgens hem betekenen dat te drukke stranden, parken of winkelstraten weer moeten sluiten. “Laten we het vooral niet zover laten komen.” De stijging van het aantal besmettingen is een “heel ernstige waarschuwing aan iedereen”.

Lees ook: Winkeliers willen mondkapjes verplichten in drukke straten

Tweede coronagolf voorkomen

Het komt namelijk vooral neer op het gedrag van mensen, vindt de bewindsman. Daarom is het volgens hem belangrijk dat hij Nederlanders nogmaals toespreekt op het naleven van de regels, maar dat betekent niet dat het kabinet weer geregeld persconferenties gaat geven.

Grapperhaus hoopt met zijn waarschuwing een tweede coronagolf of aanscherping van de maatregelen te voorkomen. “Wij hebben het de afgelopen maanden zo goed gedaan. De versoepeling van de maatregelen hebben we verdiend. Laten we die verdienste vasthouden.”

Redactie/ANP