Gezondheid

Winkeliers willen mondkapjes verplichten in drukke straten: 'In de trein zijn we het ook gewend'

In drukke winkelgebieden is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om anderhalve meter afstand te houden. Ondertussen zien ondernemers hun inkomsten drastisch teruglopen, dus zij willen juist méér bezoekers. Is een mondkapje de oplossing?

Bij De Bazaar in Beverwijk worden al een paar weken maatregelen genomen om de drukte in goede banen te leiden. Vanaf komend weekend komt daar de vraag aan bezoekers bij om een mondkapje te dragen. Mensen die zonder het beschermingsmiddel rondlopen wordt vriendelijk verzocht om er toch een op te zetten.

Alleen toegang met mondkapje?

Daarnaast is de overdekte markt van plan om gebieden die te druk worden te sluiten. “Het aantal besmettingen loopt op. En er blijven veel mensen in Nederland deze vakantie, dus die zoeken leuke uitjes in eigen land”, vertelt een woordvoerder aan Hart van Nederland. “We zien dus ook dat het drukker wordt, en daarmee is het een uitdaging om te handhaven op de afstandsregels.”

Lees ook: Lakse Nederlanders zorgen voor corona-brandhaardjes: ‘Wake up-call voor Nederland’

Er wordt overwogen om bij drukte alleen beperkt toegang te geven aan mensen met mondkapjes, als het risico op besmetting met het coronavirus hoog lijkt. De Bazaar roept bezoekers op om een eigen mondkapje mee te nemen. Voor mensen die niet zelf een beschermingsmiddel bij zich hebben, zijn er bij de belangrijke ingangen mondkapjes te koop tegen kostprijs.

Kalverstraat vreest afsluiting

In de Amsterdamse binnenstad worstelen ze ook al wekenlang met het toenemende aantal shoppers en toeristen. De winkeliers zijn nu in afwachting van maatregelen die de gemeente gaat nemen om de drukte in de winkelstraten tegen te gaan.

Alles is beter dan een afsluiting van de hele straat, vinden de ondernemers. “Dat hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd”, aldus straatmanager Pauline Buurma. “Zeker als in augustus straks heel Europa vrij is, dan wordt het hier nog drukker.”

Lees ook: Tijdelijk eenrichtingsverkeer voor winkelend publiek in Kalverstraat: ‘Druk maar beheersbaar’

Over tijdelijk eenrichtingsverkeer in de Kalverstraat, zoals afgelopen weekend, is Buurma niet heel enthousiast. “Het heeft geen effect, want mensen komen toch ook via de steegjes.” Verplichte mondkapjes zouden dé oplossing zijn, betoogt ze. “Het zou een landelijke regel moeten zijn, voor alle kernwinkelgebieden. Vooral op straat, want in de winkels zelf zijn al maatregelen getroffen.

‘Toeristen zijn verbaasd’

Abdullah Özkara van Leder Paleis zou het “echt belachelijk” vinden als de winkelstraat afgesloten zou worden. “Ik zie dat het aantal mensen in de straat alweer een paar weken toeneemt.” De bedrijfsleider ziet zijn inkomsten ondertussen al weken teruglopen. “Maar we moeten wel zware huur blijven betalen.”

Straatmanager Buurma wil daarom dat er een verplichting komt om ook in drukke winkelgebieden een mondkapjes te dragen, net als in het openbaar vervoer. “Alle landen om ons heen hebben dat allang al ingevoerd. Toeristen vragen ook aan ons waarom we nog niet met mondkapjes lopen.”