Misdaad

Opnieuw waarschuwingsbrieven afgeleverd bij twee bedrijven in Amsterdam

Twee Amsterdamse bedrijven hebben zaterdag ‘waarschuwingsbrieven’ ontvangen. De brieven zijn door de recherche in beslag genomen en vallen onder hetzelfde onderzoek als dat van de bombrieven.

De brieven zijn afgeleverd bij een autobedrijf in de stad en een ander onbekend bedrijf in het centrum van Amsterdam, laat een politiewoordvoerder aan Hart van Nederland weten.

Zes bombrieven

Over de inhoud kan de politie niets zeggen. Wel hebben de brieven vermoedelijk te maken met de bombrieven van afgelopen dagen.

In de afgelopen dagen zijn er bij verschillende bedrijven al zes bombrieven afgeleverd. Afgelopen vrijdag werd een bombrief gevonden in Hotel Okura in Amsterdam en autogarage Van Mossel in Rotterdam. Ook was een of meer bedrijven in Utrecht doelwit.

In totaal zijn tot nu toe tien waarschuwingsbrieven verstuurd, zei een politiewoordvoerder. De bedrijven die tot dusver een bombrief hebben ontvangen, kregen later ook een waarschuwingsbrief. De bedrijven in Amsterdam die zaterdag en maandag een waarschuwingsbrief ontvingen, hebben geen bombrief gekregen, aldus de woordvoerder.

Afzender onbekend

Wie de bom- en waarschuwingsbrieven heeft verstuurd, en wat het motief is, is nog niet bekend. De politie onderzoekt alle scenario’s, waaronder ook afpersing. Op de envelop stond als afzender het Centraal Invorderings Bureau (CIB) uit Rotterdam, maar die heeft er volgens de politie niets mee te maken.

PostNL heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om zijn medewerkers te beschermen tegen de bombrieven.