112

Bedrijven in Randstad kregen bombrief met daarin 'kartonnen doosje met batterij eraan'

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd.

Onder andere een hotel in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een autobedrijf in Rotterdam kregen de brieven bezorgd.

De bombrieven hebben niet voor schade gezorgd omdat de explosieven niet zijn afgegaan. Maar hadden volgens de politie wel zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat er sprake is van één en dezelfde afzender.

‘Kartonnen doosje met batterij eraan’

De vestiging van autodealer Van Mossel in Rotterdam is een van de bedrijven die een bombrief kregen. Directeur Jeffrey Huizing was op dat moment ook aanwezig op de zaak. “De telefoniste kreeg de brief binnen, opende de grote envelop en zag een soort kartonnen doosje met een batterij eraan”, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Dat vertrouwde ze niet en ze heeft meteen de politie gebeld.”

Door het adequate optreden van de telefoniste is er verder gelukkig niets gebeurd, zegt Huizing. De politie heeft het pakketje bij Van Mossel opgehaald. “We willen we niet groter maken dan het is.”

Onderzoek naar bombrieven

De recherche heeft de zaak in onderzoek en de bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut.

Op deze brieven stond met een sticker het CIB vermeld als afzender. Het CIB staat voor Centraal Invorderings Bureau en is een incassobureau uit Rotterdam.

Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is op donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Uit het onderzoek van de politie is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.

De eigenaar van het incassobureau Niels de Peuter zegt enorm geschrokken te zijn van wat er is gebeurd. “Het is onwijs schrikken als je medewerkers dit mee moeten maken”, zegt hij. Op het kantoor zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Waarom juist zijn bedrijf betrokken is bij de zaak, kan hij vanwege het politieonderzoek niet zeggen.

Waarschuwing

De politie waarschuwt nu om bedrijven en/of personen die dergelijke brieven ontvangen van het CIB niet te openen en direct 112 te bellen.

De brieven zou je kunnen herkennen aan een verdikking in het poststuk. Op het poststuk zelf staat zelf niet de naam, het adres en het logo van het CIB op de envelop gedrukt, maar de verzender heeft de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op het poststuk geplakt.

Beelden: Video Duivestein