Gezondheid

Waar en wanneer gaan de Nederlanders uit Wuhan in quarantaine?

In Eindhoven kwamen kort na middernacht vijftien Nederlanders aan die uit Wuhan geëvacueerd waren vanwege het coronavirus. Ze moeten nu veertien dagen in quarantaine, maar waar en wanneer gaat dat gebeuren?

De groep van zeventien – er zijn ook twee Chinese partners meegereisd – kwam met een bus naar vliegbasis Eindhoven, nadat ze eerder op de avond waren geland in Brussel. Ze zijn daarna vanaf de vliegbasis naar een andere basis in Huis ter Heide bij Zeist gebracht.

Lees ook: Nederlanders uit Wuhan zijn terug in ons land, dodental coronavirus richting 400

Quarantaine per geval bekeken

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid legt uit dat de Nederlanders nu eerst tot rust moeten komen. “Ze krijgen het nog zwaar genoeg. Ze moeten twee weken in quarantaine.” Wanneer dat gaat gebeuren, is alleen nog niet duidelijk.

De geëvacueerde landgenoten zijn volgens gezondheidsorganisatie RIVM niet besmet met het coronavirus uit China. De GGD in Brabant bekijkt nu per geval waar ze in quarantaine geplaatst kunnen worden.

Een mogelijkheid is dat ze twee weken thuis moeten blijven. Maar als dat niet kan, is een aparte ruimte op een vakantiepark ook een mogelijkheid. Opname in een isolatiekamer in een ziekenhuis kan ook, maar het RIVM denkt niet dat dat snel zal gebeuren.

Lees ook: Nederlanders uit China thuis in quarantaine: ‘fysiek contact voorkomen’

ANP