Gezondheid

Nederlanders uit Wuhan zijn terug in ons land, dodental coronavirus richting 400

De vijftien Nederlanders die zondag uit Wuhan werden geëvacueerd, zijn maandag kort na middernacht aangekomen op vliegbasis Eindhoven. De groep is naar een opvangplek gebracht waar ze kunnen uitrusten.

De Nederlanders en twee Chinese partners vertrokken zondag vanuit Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook. In China werd de groep gecheckt op ziekteverschijnselen, waarna ze naar Zuid-Frankrijk vlogen.

Nederlanders niet besmet

Daar werden ze opnieuw medisch gecontroleerd. Vervolgens vlogen ze door naar Brussel, waar nog een keer gecontroleerd werd of ze ziek waren. Na aankomst in België is de groep met bussen doorgereden naar de vliegbasis in Eindhoven.

Lees ook: Jaïr (24) woont in Wuhan en blijft daar: ‘Ik ben niet klaar om terug te komen’

Het lijkt er vooralsnog niet op dat de Nederlanders en de twee Chinese partners besmet zijn met het coronavirus, meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn naar een opvanglocatie van Defensie gebracht om tot rust te komen.

Thuis in quarantaine

De Nederlanders moeten hierna veertien dagen in quarantaine. Volgens de GGD is het niet nodig ze in een ziekenhuis in afzondering gaan. Mocht er toch iemand naar het ziekenhuis moeten, dan zijn er volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg genoeg plekken waar eventuele patiënten terechtkunnen.

Lees ook: Nederlanders uit China thuis in quarantaine: ‘fysiek contact voorkomen’

Het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China is volgens de Chinese autoriteiten opgelopen naar 360. Zondag kwamen er 56 nieuwe sterfgevallen en 2100 nieuwe besmettingen bij. Inmiddels zouden, verspreid over heel China, bijna 16.600 mensen zijn besmet met het virus.

Tekst: ANP
Beelden: SQ Vision