Opmerkelijk

Jaïr (24) woont in Wuhan en blijft daar: 'Ik ben niet klaar om terug te komen'

De 24-jarige Jaïr Potjer woont sinds een aantal maanden in Wuhan. Zondag kwamen vijftien Nederlanders terug uit China vanwege het coronavirus, maar Jaïr is vastbesloten: hij blijft.

Jaïr heeft een tussenjaar in de hoofdstad van de Chinese provincie Hubei en voelt zich er thuis. “In de afgelopen vier jaar ben ik al vaker voor langere tijd in China geweest. Het is duidelijk dat ik het hier erg naar mijn zin heb”, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder video:


Na veel overleg met de ambassade hoorde Jaïr dat hij mee kon op de vlucht terug naar Nederland. “Het was zo’n moeilijke beslissing en ik zat echt in dubio”, vertelt hij. “Maar ik ben er gewoon nog niet klaar mee om hier te zijn. Het is voor mij heel belangrijk dit jaar hier af te maken omdat ik mezelf hier beter kan ontdekken dan in Nederland.”

Elke dag contact

Vanuit Nederland kreeg hij veel bezorgde berichten, zeker van zijn moeder. “In de afgelopen dagen had ik elke dag contact met haar en mijn broer. Het is sowieso al moeilijk voor haar om mij te missen en nu maakt ze zich nog meer zorgen.”

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Ook leest Jaïr online allerlei berichten van onbekenden die het onverstandig vinden dat hij blijft. Dat maakt hem niet uit. “Ik neem allerlei voorzorgsmaatregelen. Je mag hier gewoon naar de supermarkt, maar ik blijf zoveel mogelijk binnen en als ik naar buiten ga, draag ik een masker en een zonnebril. Ook heb ik alleen contact met mensen via de telefoon, dus ik ben niet bang dat ik het coronavirus krijg.”

Discriminatie

Wat hij wél moeilijk vindt, zijn de berichten die hij leest over Chinezen in Nederland en Europa die worden gediscrimineerd. Zo zijn Chinese uitwisselingsstudenten niet welkom en worden er online veel grapjes gemaakt die suggereren dat alle Aziaten het virus mee zouden dragen. In Frankrijk is zelfs de hastag #JeNeSuisPasUnVirus in het leven geroepen: ik ben geen virus. “Heel erg, dit soort gedrag kan nooit”, vindt Jaïr.

Lees ook: Familie Blok blijft toch in Wuhan: ‘Hart won van het verstand’