Gezondheid

Nederlanders uit China thuis in quarantaine: 'fysiek contact voorkomen'

Vijftien Nederlanders en twee Chinese gezinsleden komen zondagavond terug uit China. Ze vertrokken ‘s ochtends vanuit Marseille naar Brussel. Rond 22.30 uur vertrok hun bus voor het laatste stukje van Brussel naar Eindhoven Airport. Hier worden ze opgevangen door de GGD met uitleg over wat ze te wachten staat.

De Nederlanders moeten vervolgens veertien dagen in quarantaine. Volgens de GGD is het niet nodig dat de mensen in een ziekenhuis in afzondering gaan. “Thuisquarantaine is veilig als je je aan de regels houdt die we met elkaar afspreken. Dat betekent dat iemand een eigen slaapkamer heeft en het contact met andere mensen in de woning beperkt”, zegt Ronald ter Schegget van GGD Brabant Zuidoost tegen Hart van Nederland.

Geen knuffel

Een boodschap of een knuffel met iemand is er dus de komende twee weken niet bij. “”Ze moet proberen op twee meter afstand van andere mensen te blijven. Ze mogen ook helaas niet de deur uit, dat is de quarantaine.”

De kans dat er mensen besmet zijn met het coronavirus is heel klein, legt Ter Schegget uit. Onderweg naar Nederland zijn de mensen steeds gecontroleerd door een arts die meereist. Mochten er toch klachten zijn, dan kan dat ook goed duiden op een ‘normale’ griep of verkoudheid.