Politiek

Vuurwerkverbod in Rotterdam levert vuurwerkverkopers grote verliezen op

Vuurwerkverkoper Arjen Vaandrager van De Vaan Vuurwerk in Rotterdam is niet blij met het aangekondigde vuurwerkverbod in Rotterdam. “Ik zit ook aan een huurcontract vast, heb een gezin en een hypotheek. Dus ja, zo’n verbod hakt er voor mij flink in.”

De stad Rotterdam is de eerste grote Nederlandse stad die een algeheel vuurwerkverbod krijgt. Met de steun van de VVD in Rotterdam is er een meerderheid binnen de gemeenteraad voor zo’n verbod.

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans: “Liever zien we een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Komt dat er niet, dan zien we geen andere oplossing dan een algeheel verbod. Het ligt namelijk niet binnen onze macht om een verbod op een specifiek soort vuurwerk op te leggen.”

Lees ook: Tim is tegen een vuurwerkverbod

Dat zit zo: binnen de Algemene Plaatselijke Verordening wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten vuurwerk. “Daardoor kunnen we niet kiezen voor de middenweg”, aldus Karremans. “Het is alles of niets. Dan maar niets.”

Vuurwerkverbod in Rotterdam funest voor verkopers

Het dreigende totaalverbod drijft lokale vuurwerkondernemers tot wanhoop. Arjen Vaandrager – uitbater van twee vuurwerkwinkels, waarvan eentje in Rotterdam – ziet een derde van zijn inkomsten de lucht in gaan als het verbod er komt. “We zijn kleine winkels, geen grote ketens die dat soort verliezen kunnen hebben. Dit hakt er in.”

Bovendien gelooft Vaandrager niet dat een algeheel verbod een haalbare kaart is. “Hoe ga je het handhaven? Ik mag het namelijk wel gewoon verkopen. Dat is niet te doen. Met een gedeeltelijk verbod dat voor het hele land geldt, kan ik leven. Laat dat knalvuurwerk er maar uitgaan, daar hou ik toch niet van.”

Lees ook: Pony Blacky schrok zo hard van vuurwerk dat hij viel en overleed

Hugo Groeneweg van de Rotterdamse winkel Vuurwerkreus is net zo sceptisch over het verbod. “Mensen kopen het toch wel, verbod of geen verbod. De mensen die na zo’n verbod geen vuurwerk meer kopen, zijn ook niet de relschoppers, maar de mensen die met hun gezinnetje een potje afsteken voor de deur. De kleine groep relschoppers verpest het voor de rest.”

“Ik ga zeker minder verkopen”, deelt Groeneweg. “Ik hoop dan ook dat het aangekondigde vuurwerkverbod een drukmiddel is om andere grote steden in beweging te brengen. Het moet allemaal eerst nog maar eens doorgaan.”