Vuurwerkbranche dreigt met rechtszaak na verbod: 10 miljoen aan knalvuurwerk blijft onverkocht

De vuurwerkbranche overweegt de overheid voor de rechter te slepen. Belangenorganisatie Pyrotechniek Nederland (BPN) overweegt juridische stappen tegen de overheid. Dit omdat de vuurwerkverkopers zich overvallen voelen door het in hun ogen vrij plotselinge verbod op knallers en vuurwerkpijlen.

De belangenorganisatie had vorig jaar al aangegeven dat zelf ook een voorstander is voor een knalverbod. Maar nu blijven de verkopers van vuurwerk met grote voorwaarden zitten. Volgens de branche ligt er voor zo’n 10 miljoen euro aan vuurwerk in loodsen en winkels. Dat kan, door het knalverbod, nu niet meer worden verkocht. Voor veel bedrijven is de vuurwerkverkoop in december een belangrijke inkomstenbron. Als deze wegvalt, kan dat rampzalige gevolgen hebben.

Lees ook: Ondernemers de dupe van vuurwerkverbod: ‘Dit gaat mij tienduizenden euro’s kosten’

Ondernemersrisico

Door de invoering van het verbod op knalvuurwerk kunnen zij niet meer van hun producten afkomen. Volgens premier Rutte is het een ondernemersrisico, want regels kunnen nu eenmaal veranderen. Maar de vuurwerkbranche wil compensatie.

Lees ook: Vuurwerkbranche vreest faillissementen door verbod op knalvuurwerk

Eerder deze werd er bekend dat de vuurwerkhandelaren, die nog knalvuurwerk in voorraad hebben, niet hoeven te rekenen op een compensatie. ”We weten al heel lang dat de discussie hierover loopt”, zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu).

Discussie loopt al langer

Van Veldhoven vindt compensatie niet logisch, omdat het nog vroeg in het jaar is en de discussie over een knalverbod al langer loopt. Deze week lekte uit dat het kabinet deze jaarwisseling al een verbod wil op knalvuurwerk en pijlen. De VVD, die eerst nog tegen zo’n verbod was, opperde dat ondernemers gecompenseerd zouden moeten worden. Dat zal niet zo snel gebeuren. ”De branche heeft eerder ook aangegeven voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk”, zegt Van Veldhoven. Volgens de bewindsvrouw blijft er genoeg vuurwerk over voor verkopers, zoals ”cakeboxen en bloemen”.