112

Ondernemers de dupe van vuurwerkverbod: 'Dit gaat mij tienduizenden euro's kosten'

Het besluit van het kabinet dat de komende jaarwisseling geen vuurpijlen en knalvuurwerk meer mag worden afgestoken, heeft grote financiële gevolgen voor vuurwerkverkopers. Voorraden die de ondernemers al hebben aangelegd en bestellingen die al zijn geplaatst kunnen niet meer worden verkocht.

“Deze maatregel gaat mij zeker tienduizenden euro’s kosten”, aldus vuurwerkverkoper Marcel Koene. Ondanks de financiële gevolgen heeft hij wel begrip voor de beslissing. “Als blijkt dat hulpverleners en politie aangeven dat ze met dit vuurwerkverbod beter kunnen handhaven, dan moet je daar wel in meegaan. Wel hoop ik dat de overheid met een redelijke financiële vergoeding komt.”

Financiële gevolgen

Ook Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland staat welwillend tegenover deze ingrijpende beslissing, maar pleit ook voor goed overleg. “We hebben er begrip voor en we gaan er niet voor liggen, maar het gaat wel heel snel. Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar hoe dit netjes kan worden afgehandeld, de meeste verkopers hebben namelijk veel vuurwerk op voorraad en al nieuwe bestellingen geplaatst. De financiële gevolgen voor hen moeten we niet onderschatten.”

Lees ook: Dit jaar al verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Het gedeeltelijke vuurwerkverbod wordt morgen in de ministerraad besproken.