Politiek

Vuurwerkbranche vreest faillissementen door verbod op knalvuurwerk

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) denkt dat het gedeeltelijke vuurwerkverbod grote gevolgen kan hebben voor ondernemers. Voor veel bedrijven is de vuurwerkverkoop in december een belangrijke inkomstenbron. Als deze wegvalt, kan dat rampzalig uitpakken.

Het is nog lastig om een inschatting te maken van de schadepost voor vuurwerkverkopers, maar volgens de BPN gaat het wel over meer dan “een paar tientjes”. Vrijdag spreekt het kabinet in de ministerraad over de invoering van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Lees ook: Dit jaar al verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Extra kosten vuurwerkverbod

De extra kosten zitten hem voor de verkopers niet alleen in het vuurwerk dat al is ingekocht voor de volgende jaarwisseling. Zo moeten er bijvoorbeeld vuurwerkpakketten worden aangepast omdat er nog vuurpijlen inzitten. Ook het laten vernietigen van het verboden vuurwerk kost natuurlijk geld.

Lees ook: Ondernemers de dupe van vuurwerkverbod: ‘Dit gaat mij tienduizenden euro’s kosten’

Daarnaast stelt de belangenvereniging dat ondernemers de afgelopen jaren aan steeds meer eisen moeten voldoen. Zo zijn de regels rond de opslag van vuurwerk een stuk strikter geworden. Dure sprinklerinstallaties zijn aangeschaft, die zouden volgens de BPN moeten worden meegenomen in een mogelijke compensatie.